Pizza buhtle

Sastojci

  • 400g oštrog brašna
  • 100g mekog brašna
  • 1 sveži kvasac
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica smeđeg šećera
  • 300 do 350ml mlake vode
  • 300g suhomesnatog po želji
  • 300g gaude
  • 1dcl Tomatina
  • 1dcl kečapa
  • so, biber, origano, beli luk u prahu
  • 150g dimljenog kačkavalja

Opis

60'
30'
0
0
  • Kvasac aktivirati u malo mlake vode uz dodatak šećera. U vanglicu prosejati oba brašna. Dodati so, aktivirani kvasac, 2 kašike ulja pa mesiti uz postepeno dodavanje mlake vode. Tokom mešanja testo par puta udariti o sto. Vratiti u vanglicu, dodati preostalu kašiku brašna i još malo mesiti. Pokriti posudu kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta.
  • Dok testo odmara pripremiti nadev. Sitno iseckati suhomesnato po izboru, a sir iseći na listiće.
  • Testo izručiti na pobrašnjenu podlogu i odmah razviti oklagijom. Iseći na 30 kvadrata. Na svaki staviti po list sira i kašiku iseckanih salama. Skupiti krajeve i oblikovati loptice. Pokriti ih i pustiti 15-tak minuta da odmore. Rernu uključiti na 220°C.
  • Pripremiti sos. Pomešati tomatino sa kečapom. Začiniti po ukusu (malo soli i šećera, mleveni biber, beli luk u prahu, origano). Može se koristiti i neki gotovi pizza sos.
  • Na dno tepsije prečnika 32cm (ili 25x30cm) naneti sloj sosa. Svaku kuglicu četkicom premazati sosom i ređati u tepsiju. Posuti rendanim dimljenim sirom.
  • Peći na najnižoj poziciji u rerni oko 20 minuta, pokriti alu-folijom, smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 10-15 minuta. Pre služenja sačekati 10-tak minuta da testo upije preostali sos.

Bonus saveti

Recept za ove pomalo neobične buhtle dobila sam od prijateljice Olje, majstorice za dizana testa. Naše prijateljstvo "teško" je četvrt veka, a naši životi upleteni poput slatkih pletenica. Uz obaveznu kaficu svake prve subote u mesecu, mnogi papirići sa receptima su razmenjeni. Uz osmeh i po neku anegdotu, a bez i jedne skrivene tajne.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam