Sastojci

400g oštrog brašna
100g mekog brašna
1 sveži kvasac
1 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica smeđeg šećera
300 do 350ml mlake vode
300g suhomesnatog po želji
300g gaude
1dcl Tomatina
1dcl kečapa
so, biber, origano, beli luk u prahu
150g dimljenog kačkavalja
1.Kvasac aktivirati u malo mlake vode uz dodatak šećera. U vanglicu prosejati oba brašna. Dodati so, aktivirani kvasac, 2 kašike ulja pa mesiti uz postepeno dodavanje mlake vode. Tokom mešanja testo par puta udariti o sto. Vratiti u vanglicu, dodati preostalu kašiku brašna i još malo mesiti. Pokriti posudu kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta.
2.Dok testo odmara pripremiti nadev. Sitno iseckati suhomesnato po izboru, a sir iseći na listiće.
3.Testo izručiti na pobrašnjenu podlogu i odmah razviti oklagijom. Iseći na 30 kvadrata. Na svaki staviti po list sira i kašiku iseckanih salama. Skupiti krajeve i oblikovati loptice. Pokriti ih i pustiti 15-tak minuta da odmore. Rernu uključiti na 220°C.
4.Pripremiti sos. Pomešati tomatino sa kečapom. Začiniti po ukusu (malo soli i šećera, mleveni biber, beli luk u prahu, origano). Može se koristiti i neki gotovi pizza sos.
5.Na dno tepsije prečnika 32cm (ili 25x30cm) naneti sloj sosa. Svaku kuglicu četkicom premazati sosom i ređati u tepsiju. Posuti rendanim dimljenim sirom.
6.Peći na najnižoj poziciji u rerni oko 20 minuta, pokriti alu-folijom, smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 10-15 minuta. Pre služenja sačekati 10-tak minuta da testo upije preostali sos.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Recept za ove pomalo neobične buhtle dobila sam od prijateljice Olje, majstorice za dizana testa. Naše prijateljstvo “teško” je četvrt veka, a naši životi upleteni poput slatkih pletenica. Uz obaveznu kaficu svake prve subote u mesecu, mnogi papirići sa receptima su razmenjeni. Uz osmeh i po neku anegdotu, a bez i jedne skrivene tajne.