Pizza buhtle
Sastojci
- 400g oštrog brašna
- 100g mekog brašna
- 1 sveži kvasac
- 1 kašičica soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica smeđeg šećera
- 300 do 350ml mlake vode
- 300g suhomesnatog po želji
- 300g gaude
- 1dcl Tomatina
- 1dcl kečapa
- so, biber, origano, beli luk u prahu
- 150g dimljenog kačkavalja
Opis

- Kvasac aktivirati u malo mlake vode uz dodatak šećera. U vanglicu prosejati oba brašna. Dodati so, aktivirani kvasac, 2 kašike ulja pa mesiti uz postepeno dodavanje mlake vode. Tokom mešanja testo par puta udariti o sto. Vratiti u vanglicu, dodati preostalu kašiku brašna i još malo mesiti. Pokriti posudu kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta.
- Dok testo odmara pripremiti nadev. Sitno iseckati suhomesnato po izboru, a sir iseći na listiće.
- Testo izručiti na pobrašnjenu podlogu i odmah razviti oklagijom. Iseći na 30 kvadrata. Na svaki staviti po list sira i kašiku iseckanih salama. Skupiti krajeve i oblikovati loptice. Pokriti ih i pustiti 15-tak minuta da odmore. Rernu uključiti na 220°C.
- Pripremiti sos. Pomešati tomatino sa kečapom. Začiniti po ukusu (malo soli i šećera, mleveni biber, beli luk u prahu, origano). Može se koristiti i neki gotovi pizza sos.
- Na dno tepsije prečnika 32cm (ili 25x30cm) naneti sloj sosa. Svaku kuglicu četkicom premazati sosom i ređati u tepsiju. Posuti rendanim dimljenim sirom.
- Peći na najnižoj poziciji u rerni oko 20 minuta, pokriti alu-folijom, smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 10-15 minuta. Pre služenja sačekati 10-tak minuta da testo upije preostali sos.
Bonus saveti
Recept za ove pomalo neobične buhtle dobila sam od prijateljice Olje, majstorice za dizana testa. Naše prijateljstvo "teško" je četvrt veka, a naši životi upleteni poput slatkih pletenica. Uz obaveznu kaficu svake prve subote u mesecu, mnogi papirići sa receptima su razmenjeni. Uz osmeh i po neku anegdotu, a bez i jedne skrivene tajne.
Komentari