
550 g mekog brašna | |
2,5 dl mleka | |
1/2 kocke svežeg kvasca | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica soli | |
2 jajeta | |
susam | |
1 dl ulja | |
150 g margarina | |
150 g kačkavalja | |
3 pilecć viršle |
1. | U 1 dl mlakog mleka razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i brašna paostaviti da nadođe. |
2. | Posebno u većoj posudi sjediniti polovinu brašna, preostalo mleko, nadošao kvasac, ulje, jedno jaje i malo soli. Izmešati kašikom, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno meseći dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe. |
3. | Nadosšo testo istanjiti, posuti rendanim kačkavaljem i margarinom pa urolati. Ostaviti da miruje 30 minuta. |
4. | Zatim rolati oklagijom istanjiti na debljinu od 0,5 cm i nožem iseći na manje kvadrate. Svaku viršlu iseći na 5 komada. Na kvadrate testa rasporediti isečene virše pa krajeve spojiti ka sredini i pritisnuti da se slepe. Komade od testa i viršli,sa krajevima okrenutim nadole, redjati utepsiju obloženu pek-papirom. |
5. | Oblikovanu pogaču premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Ostaviti 20 min da nadođe pa peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni. |