Sastojci

550 g mekog brašna
2,5 dl mleka
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 jajeta
susam
1 dl ulja
150 g margarina
150 g kačkavalja
3 pilecć viršle

Instrukcije

1.U 1 dl mlakog mleka razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i brašna paostaviti da nadođe.
2.Posebno u većoj posudi sjediniti polovinu brašna, preostalo mleko, nadošao kvasac, ulje, jedno jaje i malo soli. Izmešati kašikom, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno meseći dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3.Nadosšo testo istanjiti, posuti rendanim kačkavaljem i margarinom pa urolati. Ostaviti da miruje 30 minuta.
4.Zatim rolati oklagijom istanjiti na debljinu od 0,5 cm i nožem iseći na manje kvadrate. Svaku viršlu iseći na 5 komada. Na kvadrate testa rasporediti isečene virše pa krajeve spojiti ka sredini i pritisnuti da se slepe. Komade od testa i viršli,sa krajevima okrenutim nadole, redjati utepsiju obloženu pek-papirom.
5.Oblikovanu pogaču premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Ostaviti 20 min da nadođe pa peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.