
½ kocke kvasca | |
1 kašičica šećera | |
2 kašičice morske soli | |
3 kašike maslinovog ulja | |
200 ml mleko | |
400 g brašna | |
1 kašičica jabukovog sirćeta | |
1. | Kvasac sa šećerom potopiti u toplo mleko da se otopi. |
2. | Dodati brašno, morsku so, maslinovo ulje i jabukovo sirće i mikserom, nastavci za testo, zamesiti testo. Ako se testo lepi, dodati još malo brašna sve dok testo ne počne da se odvaja od posude i formira se u loptu. Ako je pak testo suvo dodati još malo mleka. |
3. | Pokriti providnom folijom i ostaviti da se duplira. To može da bude nekih 30 do 50 minuta što zavisi od toplote prostorije u kojoj stoji testo. |
4. | Uskislo testo promešati mikserom i izručiti na radnu površinu posutu brašnom. Testo podeliti na 8 delova. |
5. | Provaljati testo rukama i formirati 8 loptica. Složiti ih u obliku cveta, sa malim razmakom, u okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Svaku lepinjicu zaseći makazama u nakrst. |
6. | Ostaviti testo da se odmara dok rernu zagrejete na 200 C stepeni. |
7. | Cvet namazati vodom, posuti susamom i staviti da se peče. |
8. | Posle nekih 15 minuta otprilike, kada testo porumeni izvaditi ga iz rerne. Poprskati hladnom vodom i pokriti. Osrtaviti da se prohladi. |
9. | Cvet izvaditi iz tepsije, odvojiti od papira i ostaviti da se skroz ohladi. |
10. | Razdvojiti cvet na loptice i poslužiti uz glavni obrok ili nafilovati ih kao sendvič. |
11. | Prijatno! |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |