POTREBNE NAMIRNICE: – 1 kg brašna T-500 – 1 kocka Alfa kvasca – 1 kesica praška za pecivo – 2 kašičice soli – 1 kašičica šećera – 2 +1 komada jaja – 2 šolje kefira – 1 šolja tople vode – 3+1 kašika maslinovog ulja – 50 g maslaca ili margarina sa ukusom maslaca – susam – kim PRIPREMA: U odgovarajuću posudu sipati veći deo brašna i u sredini napraviti udubljenje u koje stavite izmrvljen kvasac, šećer i malo tople vode. Lagano promešate i ostavite da se kvasac aktivira. Dodajte jaja i ručno ih umešajte u testo. Sipajte kefir, toplu vodu, prašak za pecivo i promešajte pa dodajte maslinovo ulje. Uz pomoć miksera, nastavci za testo, umesiti testo uz dodavanje brašna ili tople vode u zavisnosti od testa sve dok ne dobijete kompaktnu loptu od testa koja se ne lepi. Testo namažite kašikom ulja. Pokrite providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostavite da se testo digne, oko 2 sata. Nadošlo testo samo pritisnite da padne, bez mešenja i uz dodavanje brašna kidajte loptice. Treba vam 10 većih loptica i 3 manje za sredinu. Svaki komad testa promesite i rastanjite u krug. Namažite maslacem pa stavite preko drugi krug i tako 5 krugova s tim što poslednji ne mažete. Testo prebacite na papir za pećenje i stavite u tepsiju. Rukom raširite testo na 3 cm od kraja tepsije. Zasecite rebrastim sekačem testo da dobijete 8 trouglova. Svaki trougao povucite prema kraju tepsije. Drugih pet loptica uradite na isti način ali testo isecite na trouglove dok je još na radnoj površini. Svaki trougao ubacite u deo izmedju već postavljenih trouglova u tepsiji, savijajući ih prema napolje da dobijete cvet. Preostale tri loptice rastanjite u trake, namažite maslacem i urolajte. Stavite ih u sredinu cveta od testa. Namažite pogaču jajetom u koje ste dodali malo ulja. Svaku laticu malo našarajte uz pomoć viljuške ili nekog sličnog predmeta i latice pospite susamom i kimom naizmenično. Ostavite pogaču da kisne dok se ne popuni tepsija. Zagrejte rernu 200 C stepeni, sa toplim vazduhom, i stavite da se peče oko 30 minuta. Kad porumeni i odvoji se od ivica tepsije, pečena je. Izvadite pogaču, pokrite je i ostavite da se prohladi. Služite lomeći je. Prijatno!
LISNATA USKRŠNJA POGAČA
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar