POTREBNE NAMIRNICE: Za testo: – 500 g brašna T-500 – 20 g Alfa kvasca – 1 kašičica + 2 kašike šećera – 100 ml tople vode – 150 ml mleka – 40 ml ulja – 1 kašičica jabukovog sirćeta – 1 kašičica soli – 5 g praška za pecivo I još je potrebno: – džem – šećer u prahu – 1 jaje PRIPREMA: Stavite kvasac, šećer i toplu vodu u lonče da se otopi i podigne. Posebno u dublju posudu stavite veći deo brašna, mleko, ulje, jabukovo sirće, so, prašak za pecivo i kvasac. Mikserom, nastavci za testo, umutite testo uz dodavanje brašna, da bi se dobilo kompaktno testo koje se odvaja od ivice posude.Testo nauljite, pokrite i ostavite da se udupla oko 30 minuta. Nadošlo testo malo premesiti i odvojiti na loptice, 12 do 15. Svaku lopticu istanjite u trake dužine oko 30 cm. Uplesti po dve ili tri trake u pletenice, koje posle spojite u krug da dobijete venčić. Deo traka istanjite pomoću oglagije što tanje, namažite tanko džemom, ja sam koristila od malina, urolajte i opet spojite po dve i upletite u pletenicu koju spojite u venac. Venčiće složite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i ostavite da nadodju a za to vreme zagrejte rernu na 180 C stepeni, sa toplim vazduhom, i pecite oko 20 min. tj. dok ne porumene. Gotove venčiće izvadite, pokrite da se prohlade. Na svaki stavite po jedno kuvano ofarbano jaje i poslužite. Venčiće možete dodatno da pospete šećerom u prahu, ako volite sladje. Ja nisam. Poslužite za doručak ili po želji. Prijatno!

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.