Po recepturi naših baka kiflice su skretale paznju gde god se pojave: na izletu, slavi, za vreme praznika. Vremena se menjaju, ali ljubav prema kiflicama i njegovom ukusu uvek ostaju. Ovo je priča o tim kiflicama kje nas šarmiraju na prvom zalogaju, a zalogaj po zalogaj je već vreme za ponovno posluženje .
800g brašna | |
300 ml jogurta | |
200ml mleka | |
malo mlake vode | |
1 kocka kvasca | |
2 jaja | |
250 g margarina | |
200 g šunke | |
200 g kačkavalja | |
šećer | |
so | |
susam | |
1. | U sud staviti malo mlake vode, kockicu kvasca, malo šećera, soli i ostaviti da nadodje. |
2. | U drugi sud staviti polovinu ukupne količine brašna, nadošli kvasac, mleko, jaja, jogurt i zamesiti testo. Dobijeno testo treba biti meko. |
3. | Kada testo naraste od njega napraviti 7 jufkica. Od svake jufkice razviti koru prečnika oko 20cm.Margarin podeliti na 6 jednakih delova.Staviti jednu koru, preko nje narendati jedan deo margarina. Preko staviti drugu koru, narendati deo margarina i tako sve dok ne istrošite kore i margarin. Na poslednju koru ne rendati margarin. |
4. | Razvući veliku koru prečnika oko 70cm, seći i praviti kiflice. Na svaki isečeni deo staviti tanku isečeno parče šunke i parče kačkavalja. Uviti kiflice od šireg ka užem delu i ređati u pleh. Premazati jednim jajetom i posuti susamom. Peći na 250 stepeni dok kiflice ne dobiju zlantnu boju. |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |