Lisnate puž pogačice
Sastojci
- oko 700 gr brašna
- 1 čaša jogurta
- pola čaše mleka ili vode
- pola čaše ulja
- 1 jaje + 1 žumance
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 250 gr margarina
- 100 gr kačkavalja (ili tvrdog sira)
Opis

- U posudu za mešenje stavite brašno, jogurt, mleko ili vodu, suvi kvasac, šećer, so i ulje pa zamesite glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite oko dvadesetak minuta da naraste.
- Sada izvadite testo na radnu površinu, posutu brašnom i lagano ga istanjite rukama u obliku salame. Podelite na desetak delova (lopti) i svaku loptu razvucite u krug, premažite omekšalim margarinom i stavljajte jednu na drugu (poslednju nemojte premazivati).
- Ovako složene i premazane krugove oklagijom razvucite debljine manje od 1cm pa premažite omekšalim margarinom. Preklopite na pola, premažite margarinom preklopljeni deo pa preko njega preklopite drugu polovinu kruga. Ponovo razvucite testo ali u obliku dužeg a užeg pravougaonika pa opet premažite margarinom. Preklopite uži deo do pola, premažite ga a zatim drugi deo preklopite na prvi premazan deo. Na kraju opet razvucite u veliki krug, premažite margarinom i uvijte u obliku rolne.
- Isecite na delove širine oko 3-4 cm pa sredinu svakog dela pritisnite prstima tako da napravite malo udubljenje. U njega ubacite tanke listiće kačkavalja ili sir. Ređajte na podmazan pleh, ostavite da odmara desetak minuta pa premažite umućenim žumancetom.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 200 st. oko 30 minuta (zavisno od rerne), tj dok ne porumeni.
Bonus saveti
Izuzetno ukusno pecivo koje se lista i topi u ustima. Lagane i nežne poput pene...
Komentari