Izuzetno ukusno pecivo koje se lista i topi u ustima. Lagane i nežne poput pene…
oko 700 gr brašna | |
1 čaša jogurta | |
pola čaše mleka ili vode | |
pola čaše ulja | |
1 jaje + 1 žumance | |
1 kesica suvog kvasca | |
2 kašičice šećera | |
2 kašičice soli | |
250 gr margarina | |
100 gr kačkavalja (ili tvrdog sira) | |
1. | U posudu za mešenje stavite brašno, jogurt, mleko ili vodu, suvi kvasac, šećer, so i ulje pa zamesite glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite oko dvadesetak minuta da naraste. |
2. | Sada izvadite testo na radnu površinu, posutu brašnom i lagano ga istanjite rukama u obliku salame. Podelite na desetak delova (lopti) i svaku loptu razvucite u krug, premažite omekšalim margarinom i stavljajte jednu na drugu (poslednju nemojte premazivati). |
3. | Ovako složene i premazane krugove oklagijom razvucite debljine manje od 1cm pa premažite omekšalim margarinom. Preklopite na pola, premažite margarinom preklopljeni deo pa preko njega preklopite drugu polovinu kruga. Ponovo razvucite testo ali u obliku dužeg a užeg pravougaonika pa opet premažite margarinom. Preklopite uži deo do pola, premažite ga a zatim drugi deo preklopite na prvi premazan deo. Na kraju opet razvucite u veliki krug, premažite margarinom i uvijte u obliku rolne. |
4. | Isecite na delove širine oko 3-4 cm pa sredinu svakog dela pritisnite prstima tako da napravite malo udubljenje. U njega ubacite tanke listiće kačkavalja ili sir. Ređajte na podmazan pleh, ostavite da odmara desetak minuta pa premažite umućenim žumancetom. |
5. | Pecite u zagrejanoj rerni na 200 st. oko 30 minuta (zavisno od rerne), tj dok ne porumeni. |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |