Praznična pogača
Sastojci
- 1 kg mekog prosejanog brašna
- pola litre vode
- 25 grama svežeg Alfa kvasca
- kašičica soli
- kašika šećera
- 3 kašike ulja
- dodatni materijal: mlaka voda i med
Opis
- Kvasac potopiti u 1dcl mlake vode, dodati mu kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostaviti da nadođe. U prosejano brašno dodati so, šećer, potom sipati i nadošli kvasac, vodu i ulje. Umesiti testo i staviti ga na toplo da nadođe.
- Premesiti testo, podeliti ga na 5 jufki, 4 jufke formirati u 4 pogačice, a od pete praviti ukrase u obliku traka kojima po želji dekorišete formirane pogačice. Podmazati pleh, staviti pogaču, ostaviti je da još malo odstoji i potom je premazati mlakom vodom. Takođe, po želji pogaču izbockati viljuškom.
- Peći na 250 stepeni oko 20 minuta pa potom smanjiti na 200 stepeni i peći još 25 minuta.
- Kada je pečena, premazati je medom i držati u toploj ali otvorenoj rerni da se med otopi. Služiti toplo.
Bonus saveti
Praznična pogača koju obožavaju sve generacije, a posebno najmlađi. Poseban ukus ima baš tokom praznika, tada nam je svima najukusnija i najslađa, verovatno zato što smo svi na okupu i zajedno stvaramo lepe uspomene! 💗
Komentari