Praznična pogača koju obožavaju sve generacije, a posebno najmlađi. Poseban ukus ima baš tokom praznika, tada nam je svima najukusnija i najslađa, verovatno zato što smo svi na okupu i zajedno stvaramo lepe uspomene!
1 kg mekog prosejanog brašna | |
pola litre vode | |
25 grama svežeg Alfa kvasca | |
kašičica soli | |
kašika šećera | |
3 kašike ulja | |
dodatni materijal: mlaka voda i med | |
1. | Kvasac potopiti u 1dcl mlake vode, dodati mu kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostaviti da nadođe. U prosejano brašno dodati so, šećer, potom sipati i nadošli kvasac, vodu i ulje. Umesiti testo i staviti ga na toplo da nadođe. |
2. | Premesiti testo, podeliti ga na 5 jufki, 4 jufke formirati u 4 pogačice, a od pete praviti ukrase u obliku traka kojima po želji dekorišete formirane pogačice. Podmazati pleh, staviti pogaču, ostaviti je da još malo odstoji i potom je premazati mlakom vodom. Takođe, po želji pogaču izbockati viljuškom. |
3. | Peći na 250 stepeni oko 20 minuta pa potom smanjiti na 200 stepeni i peći još 25 minuta. |
4. | Kada je pečena, premazati je medom i držati u toploj ali otvorenoj rerni da se med otopi. Služiti toplo. |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |