Praznična pogača

Objavljeno 15.01.2023. od mirjanar8

Sastojci

  • 1 kg mekog prosejanog brašna
  • pola litre vode
  • 25 grama svežeg Alfa kvasca
  • kašičica soli
  • kašika šećera
  • 3 kašike ulja
  • dodatni materijal: mlaka voda i med

Opis

30'
45'
0
0
  • Kvasac potopiti u 1dcl mlake vode, dodati mu kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostaviti da nadođe. U prosejano brašno dodati so, šećer, potom sipati i nadošli kvasac, vodu i ulje. Umesiti testo i staviti ga na toplo da nadođe.
  • Premesiti testo, podeliti ga na 5 jufki, 4 jufke formirati u 4 pogačice, a od pete praviti ukrase u obliku traka kojima po želji dekorišete formirane pogačice. Podmazati pleh, staviti pogaču, ostaviti je da još malo odstoji i potom je premazati mlakom vodom. Takođe, po želji pogaču izbockati viljuškom.
  • Peći na 250 stepeni oko 20 minuta pa potom smanjiti na 200 stepeni i peći još 25 minuta.
  • Kada je pečena, premazati je medom i držati u toploj ali otvorenoj rerni da se med otopi. Služiti toplo.

Bonus saveti

Praznična pogača koju obožavaju sve generacije, a posebno najmlađi. Poseban ukus ima baš tokom praznika, tada nam je svima najukusnija i najslađa, verovatno zato što smo svi na okupu i zajedno stvaramo lepe uspomene! 💗

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam