Sastojci

1 kg mekog prosejanog brašna
pola litre vode
25 grama svežeg Alfa kvasca
kašičica soli
kašika šećera
3 kašike ulja
dodatni materijal: mlaka voda i med
1.Kvasac potopiti u 1dcl mlake vode, dodati mu kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostaviti da nadođe. U prosejano brašno dodati so, šećer, potom sipati i nadošli kvasac, vodu i ulje. Umesiti testo i staviti ga na toplo da nadođe.
2.Premesiti testo, podeliti ga na 5 jufki, 4 jufke formirati u 4 pogačice, a od pete praviti ukrase u obliku traka kojima po želji dekorišete formirane pogačice. Podmazati pleh, staviti pogaču, ostaviti je da još malo odstoji i potom je premazati mlakom vodom. Takođe, po želji pogaču izbockati viljuškom.
3.Peći na 250 stepeni oko 20 minuta pa potom smanjiti na 200 stepeni i peći još 25 minuta.
4.Kada je pečena, premazati je medom i držati u toploj ali otvorenoj rerni da se med otopi. Služiti toplo.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Praznična pogača koju obožavaju sve generacije, a posebno najmlađi. Poseban ukus ima baš tokom praznika, tada nam je svima najukusnija i najslađa, verovatno zato što smo svi na okupu i zajedno stvaramo lepe uspomene!