Lisnati kroasani
Sastojci
- 250 ml mleko
- 250 ml voda
- 50 ml ulje
- 1 kašičica šećera
- 10 g suvog instant Vrenje kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 1 žumance
- 800 g brašna
- 250 g margarina(maslaca)
- po potrebi nutela(eurokrem ili džem)
- 1 belance
Opis
- Sjediniti mlako mleko i mlaku vodu,dodati Vrenje kvasac,1 kašičicu šećera,izmešati i ostaviti da nadođe.Polovinu od ukupune količine brašna(400 g) usuti u dublju posudu,dodati so i izmešati.Zatim uliti nadošli kvasac,dodati 2 kašike šećera,jaje,žumance,ulje,izmešati i uz postepeno dodavanje preostale količine brašna(400 g) zamesiti mekše testo.Testo odmah izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i premesiti.
- Testo podeliti na 2 dela,pa svaki deo podeliti na po 8 jufkica(dobijajući tako 16 jufkica).Svaku jufkicu razviti oklagijom.Omekšalim margarinom premazivati razvijene jufkice i slagati jednu na drugu.
- Poslednja jufkica se ne premazuje.Poslužavnik obložiti providnom prianjajućom folijom,staviti pripremljeno testo,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti u zamrzivač da odstoji 20 minuta.Zatim testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,oklagijom razviti u veliki krug i iseći na 4 dela,pa svaki deo iseći na po 6 trouglića.Okrenuti drugu stranu trouglića i na svaki trouglić staviti po 1 kašičicu nutele.
- Pleh obložiti pek-papirom i poređati pripremljene kroasane.Ostaviti da odstoje 15 minuta prekriveni providnom prianjajućom folijom.Belance razmutiti viljuškom i premazati pripremljene kroasane.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
- Gotove kroasane izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade.
- Kroasane servirati i poslužiti.
Bonus saveti
Po želji,dok su još mlaki možete ih posuti šećerom u prahu ili ih preliti otopljenom čokoladom.Ove kroasane moje dete obožava,zato nam je ovo omiljeno novogodišnje pecivo.Lisnati,mekani,milina.Sve je to zahvaljujući sjajnom Vrenje kvascu.Hvala što postojite i što činite da svako naše pecivo bude savršeno.
Komentari