Mlečni palenta hleb
Sastojci
- 200ml tople vode
- 200ml toplog mleka
- 1 kesica suvog kvasca Vrenje
- 1-1,5 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 5 kašika ulja
- 10 kašika palente
- 350g pšeničnog belog brašna
- 1 žumance
- Susam i mak za posipanje
Opis
- U 200 ml vode skuvajte 6 kašika palente i ostavite da se prohladi.
- U mleku otopite kvasac, dodajte so i šećer i ostavite da se kvasac aktivira a zatim ga sjedinite sa skuvanom palentom. Dodajte ulje i preostalih 4 kašika palente i postepeno dodajte pšenično brašno.
- Zamesite hleb i ostavite da odstoji pokriveno suvom kuhinjskom krpom 45min.
- Zatim blago premesite, podelite na 4 dela i poređajte u kalup za hleb dimenzije 30x 16cm ili približno.
- Ostavite da hleb naraste dvadesetak minuta pokriveno kuhinjskom krpom zatim premažite žumancetom, pospite susam i mak.
- Ubacite hleb u unapred zagrejanu rernu i pecite 20-25 minuta na 180 stepeni.
Bonus saveti
Nesvakidašnji ukus hleba koji prija u ovim zimskim danima. Ukusan i sutradan.
Komentari