Sastojci

200ml tople vode
200ml toplog mleka
1 kesica suvog kvasca Vrenje
1-1,5 kašičica soli
1 kašičica šećera
5 kašika ulja
10 kašika palente
350g pšeničnog belog brašna
1 žumance
Susam i mak za posipanje
1.U 200 ml vode skuvajte 6 kašika palente i ostavite da se prohladi.
2.U mleku otopite kvasac, dodajte so i šećer i ostavite da se kvasac aktivira a zatim ga sjedinite sa skuvanom palentom. Dodajte ulje i preostalih 4 kašika palente i postepeno dodajte pšenično brašno.
3.Zamesite hleb i ostavite da odstoji pokriveno suvom kuhinjskom krpom 45min.
4.Zatim blago premesite, podelite na 4 dela i poređajte u kalup za hleb dimenzije 30x 16cm ili približno.
5.Ostavite da hleb naraste dvadesetak minuta pokriveno kuhinjskom krpom zatim premažite žumancetom, pospite susam i mak.
6.Ubacite hleb u unapred zagrejanu rernu i pecite 20-25 minuta na 180 stepeni.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Nesvakidašnji ukus hleba koji prija u ovim zimskim danima. Ukusan i sutradan.