Za testo: 1 kesica suvog instant Vrenje kvasca 150 ml mleko 150 ml voda 150 ml ulje 1 jaje 2 kašike šećera 1 kašičica soli oko 500 g brašna Za nadev: 500 g maka 300 ml mleko 200 g šećera 2 kesice vanilin šećera Za premazivanje: 20 g maslaca 1 jaje Priprema: Za testo: 1.U 50 ml mlakog mleka dodati Vrenje suvi kvasac,1 kašiku šećera,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Brašno usuti u dublju posudu,dodati so i izmešati. Zatim dodati jaje,100 ml mlakog mleka,ulje,mlaku vodu,1 kašiku šećera,nadošli kvasac te zamesiti mekše testo. U posudu usuti malo brašna,staviti testo,posuti brašnom,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji pola sata. 2.Nadošlo testo premesiti i podeliti na 2 dela. Za nadev: U šerpu staviti mak,dodati šećer,vanilin šećer,uliti vrelo mleko,izmešati i kratko prokuvati. Fil podeliti na 2 dela. Obe jufke razviti oklagijom u oblik pravougaonika. 3.Naneti polovinu fila. 4.Urolati i staviti u pleh koji ste obložili pek-papirom. Jaje i otopljen maslac razmutiti viljuškom i premazati obe štrudle. Izbosti na par mesta viljuškom kako bi izašao vazduh(tako štrudla neće“pucati“tokom pečenja). Ostaviti da odstoji 15 minuta. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta(zavisno od rerne). 5.Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi. 6Štrudlu seći i poslužiti. Komentar: Sve dok je nisam napravila bila sam ubeđena da ne volim mak.Ali,ova predivna štrudla me je uverila u suprotno i zato je moje omiljeno nobogodišnje pecivo.Umesto suvog Vrenje kvasaca možete koristiti svež Alfa ili Vrenje kvasac(u tom slučaju rastvorite 25 g kvasca).Ovom prilikom iskoristila sam gotovu smešu koju sam dobila tokom predivnog druženja u Baking Centru,ali sam navela sastojke za klastičnu štrudlu sa makom za one koji nemaju gotovu smešu.Moram da pohvalim-smeša je predivna.Sve Vas puno pozdravljam i želim srećne praznike!

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.