Veoma mekana pogača

Sastojci

  • 250 ml voda
  • 250 ml mleko
  • 25 g svežeg Alfa kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 ravna kašičica soli
  • 950 g brašna
  • 1 žumance
  • 1 kašika ulje
  • 1 kašika mleko

Opis

50'
30'
0
0
  • U dublju posudu usuti mlaku vodu,dodati mlako mleko,izmrvljen Alfa kvasac,šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.Zatim dodati 500 g brašna i izmešati ručnom žicom za mućenje kako se ne bi stvorile grudvice.Dodati so,postepeno dodavati preostalu kolučinu brašna i mutiti mikserom(nastavcima za testo).Testo staviti u posudu,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
  • Pleh po sredini positi brašnom i preko brašna staviti testo.
  • Prstima napraviti tragove na pogači,prvo u krug.
  • Zatim i po sredini testa.Jedno žumance,1 kašiku mleka i 1 kašiku ulja razmutiti viljuškom te premazati pogaču.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.
  • Gotovu pogaču izvaditi iz rerne,poprskati vodom,prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
  • Pogaču izručiti iz pleha te poslužiti.

Bonus saveti

Uz pregršt đakonija koje pripremam za novogodišnju noć,ovu pogaču ostavim za kasne sate,pa je ispečem pre ponoći i tako u Novu godinu uđemo sa veoma mekanom i ukusnom pogačom,a kućom odiše neodoljiv miris.Zato je ovo naše omiljeno novogodišnje pecivo.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam