Veoma mekana pogača
Sastojci
- 250 ml voda
- 250 ml mleko
- 25 g svežeg Alfa kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 ravna kašičica soli
- 950 g brašna
- 1 žumance
- 1 kašika ulje
- 1 kašika mleko
Opis
- U dublju posudu usuti mlaku vodu,dodati mlako mleko,izmrvljen Alfa kvasac,šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.Zatim dodati 500 g brašna i izmešati ručnom žicom za mućenje kako se ne bi stvorile grudvice.Dodati so,postepeno dodavati preostalu kolučinu brašna i mutiti mikserom(nastavcima za testo).Testo staviti u posudu,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
- Pleh po sredini positi brašnom i preko brašna staviti testo.
- Prstima napraviti tragove na pogači,prvo u krug.
- Zatim i po sredini testa.Jedno žumance,1 kašiku mleka i 1 kašiku ulja razmutiti viljuškom te premazati pogaču.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.
- Gotovu pogaču izvaditi iz rerne,poprskati vodom,prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
- Pogaču izručiti iz pleha te poslužiti.
Bonus saveti
Uz pregršt đakonija koje pripremam za novogodišnju noć,ovu pogaču ostavim za kasne sate,pa je ispečem pre ponoći i tako u Novu godinu uđemo sa veoma mekanom i ukusnom pogačom,a kućom odiše neodoljiv miris.Zato je ovo naše omiljeno novogodišnje pecivo.
Komentari