Svečana česnica

Sastojci

  • 600 g brašna
  • 30 g svežeg Vrenje kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlake vode
  • 100 ml ulja
  • 60 g brašna
  • 60 g gustina
  • 60 ml hladne vode

Opis

100'
30'
0
0
  • U mlakoj vodi razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, brašno i so, pa umesiti glatko meko testo. Ostaviti da udvostruči zapreminu.
  • Nakon toga, testo premesiti, pa podeliti na jedan veći i dva manja dela.
  • Od većeg dela formirati mali okrugli hlepčić, pa ga staviti u sredinu veće šerpe obložene pek papirom.
  • Manje delove razviti u dve duge i uzane pravougaone kore. Površinu svake kore premazati uljem. Zatim uviti u tanak rolat. Na isti način uraditi i drugi deo testa.
  • Dobijene rolate uplesti u spiralnu pletenicu. Rasporediti je oko postavljenog hlepčića u šerpi. Staviti da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 30- 35 minuta.
  • Dok se pogača peče, pripremiti ukrase. Sjediniti brašno, gustin i hladnu vodu i umesiti tvrđe elastično testo. Razviti ga na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlicama u obliku hrastovog lista i cvetića vaditi ukrase.
  • Kada se česnica ispeče i malo prohladi, uz pomoć vode lepiti pripremljene ukrase. Zatim staviti česnicu da se suši na 100 stepeni oko 20- 25 minuta.

Bonus saveti

Ovo je jedan od nama omiljenih običaja za Badnji dan. U ovu česnicu se stavlja i novčić, tako da svi željno iščekujemo da vidimo ko će isti naći. Ovo je jedna od meni dragih uspomena iz detinjstva i običaj koji rado poštujem i u svojoj porodici.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam