Svečana česnica
Sastojci
- 600 g brašna
- 30 g svežeg Vrenje kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlake vode
- 100 ml ulja
- 60 g brašna
- 60 g gustina
- 60 ml hladne vode
Opis
- U mlakoj vodi razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, brašno i so, pa umesiti glatko meko testo. Ostaviti da udvostruči zapreminu.
- Nakon toga, testo premesiti, pa podeliti na jedan veći i dva manja dela.
- Od većeg dela formirati mali okrugli hlepčić, pa ga staviti u sredinu veće šerpe obložene pek papirom.
- Manje delove razviti u dve duge i uzane pravougaone kore. Površinu svake kore premazati uljem. Zatim uviti u tanak rolat. Na isti način uraditi i drugi deo testa.
- Dobijene rolate uplesti u spiralnu pletenicu. Rasporediti je oko postavljenog hlepčića u šerpi. Staviti da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 30- 35 minuta.
- Dok se pogača peče, pripremiti ukrase. Sjediniti brašno, gustin i hladnu vodu i umesiti tvrđe elastično testo. Razviti ga na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlicama u obliku hrastovog lista i cvetića vaditi ukrase.
- Kada se česnica ispeče i malo prohladi, uz pomoć vode lepiti pripremljene ukrase. Zatim staviti česnicu da se suši na 100 stepeni oko 20- 25 minuta.
Bonus saveti
Ovo je jedan od nama omiljenih običaja za Badnji dan. U ovu česnicu se stavlja i novčić, tako da svi željno iščekujemo da vidimo ko će isti naći. Ovo je jedna od meni dragih uspomena iz detinjstva i običaj koji rado poštujem i u svojoj porodici.
Komentari