Sastojci

600 g brašna
30 g svežeg Vrenje kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
250 ml mlake vode
100 ml ulja
60 g brašna
60 g gustina
60 ml hladne vode
1.U mlakoj vodi razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, brašno i so, pa umesiti glatko meko testo. Ostaviti da udvostruči zapreminu.
2.Nakon toga, testo premesiti, pa podeliti na jedan veći i dva manja dela.
3.Od većeg dela formirati mali okrugli hlepčić, pa ga staviti u sredinu veće šerpe obložene pek papirom.
4.Manje delove razviti u dve duge i uzane pravougaone kore. Površinu svake kore premazati uljem. Zatim uviti u tanak rolat. Na isti način uraditi i drugi deo testa.
5.Dobijene rolate uplesti u spiralnu pletenicu. Rasporediti je oko postavljenog hlepčića u šerpi. Staviti da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 30- 35 minuta.
6.Dok se pogača peče, pripremiti ukrase. Sjediniti brašno, gustin i hladnu vodu i umesiti tvrđe elastično testo. Razviti ga na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlicama u obliku hrastovog lista i cvetića vaditi ukrase.
7.Kada se česnica ispeče i malo prohladi, uz pomoć vode lepiti pripremljene ukrase. Zatim staviti česnicu da se suši na 100 stepeni oko 20- 25 minuta.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ovo je jedan od nama omiljenih običaja za Badnji dan. U ovu česnicu se stavlja i novčić, tako da svi željno iščekujemo da vidimo ko će isti naći. Ovo je jedna od meni dragih uspomena iz detinjstva i običaj koji rado poštujem i u svojoj porodici.