Ovo je jedan od nama omiljenih običaja za Badnji dan. U ovu česnicu se stavlja i novčić, tako da svi željno iščekujemo da vidimo ko će isti naći. Ovo je jedna od meni dragih uspomena iz detinjstva i običaj koji rado poštujem i u svojoj porodici.
600 g brašna | |
30 g svežeg Vrenje kvasca | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica soli | |
250 ml mlake vode | |
100 ml ulja | |
60 g brašna | |
60 g gustina | |
60 ml hladne vode | |
1. | U mlakoj vodi razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, brašno i so, pa umesiti glatko meko testo. Ostaviti da udvostruči zapreminu. |
2. | Nakon toga, testo premesiti, pa podeliti na jedan veći i dva manja dela. |
3. | Od većeg dela formirati mali okrugli hlepčić, pa ga staviti u sredinu veće šerpe obložene pek papirom. |
4. | Manje delove razviti u dve duge i uzane pravougaone kore. Površinu svake kore premazati uljem. Zatim uviti u tanak rolat. Na isti način uraditi i drugi deo testa. |
5. | Dobijene rolate uplesti u spiralnu pletenicu. Rasporediti je oko postavljenog hlepčića u šerpi. Staviti da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 30- 35 minuta. |
6. | Dok se pogača peče, pripremiti ukrase. Sjediniti brašno, gustin i hladnu vodu i umesiti tvrđe elastično testo. Razviti ga na pobrašnjenoj radnoj površini. Modlicama u obliku hrastovog lista i cvetića vaditi ukrase. |
7. | Kada se česnica ispeče i malo prohladi, uz pomoć vode lepiti pripremljene ukrase. Zatim staviti česnicu da se suši na 100 stepeni oko 20- 25 minuta. |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |