Svečana pogača
Sastojci
- 1 kg brašna
- 2 jaja
- 2 dl mleka
- 2 dl vode
- Parče kvasca
- 3 kašike ulja
- Kašičica sirćeta
- Kašičica soli
- 1 jaje za premazivanje
- 1 kašika šećera
Opis
- Vodu i mleko sjediniti i malo zagrejati, staviti parče kvasca (otprilike trećinu minjon kocke), dodati kašiku šećera i sačekati malo dok se kvasac pojavi na površini
- Sipati kašičicu soli u brašno (odvojiti od kilograma brašno za posipanje radne površine), dodati 2 jaja, ulje i sirće, potom dodati tečnost sa kvascem i umesiti glatko testo.
- Pokriti krpom i ostaviti oko 40 min da testo naraste.
- Podeliti testo na 2 dela. Jednu polovinu razviti, premazati margarinom za mazanje i uviti u rolat. Iseći rolatiće i poređati uz ivicu tepsije.
- Drugu polovinu podeliti u 3 jufke različite veličine. Od najmanje jufke napraviti središnji deo pogače.
- Jufku srednje veličine razviti i iseći na tračice. Njih ispreplitati preko najmanje jufkice, a potom je staviti u sredinu tepsije.
- Najveću jufku razviti i čašom izvući kružiće. Ređati ih u nizu tako da se malo preklapaju. Potom ih urolati i iseći po sredini da se dobiju dve ruže.
- Ruže ređati između rolata i središnjeg dela.
- Premazati umućenim jajetom i ostaviti još 20 minuta da naraste.
- Peći oko 25 minuta na 160 stepeni.
Komentari