Svečana pogača

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 2 jaja
  • 2 dl mleka
  • 2 dl vode
  • Parče kvasca
  • 3 kašike ulja
  • Kašičica sirćeta
  • Kašičica soli
  • 1 jaje za premazivanje
  • 1 kašika šećera

Opis

90'
25'
0
0
  • Vodu i mleko sjediniti i malo zagrejati, staviti parče kvasca (otprilike trećinu minjon kocke), dodati kašiku šećera i sačekati malo dok se kvasac pojavi na površini
  • Sipati kašičicu soli u brašno (odvojiti od kilograma brašno za posipanje radne površine), dodati 2 jaja, ulje i sirće, potom dodati tečnost sa kvascem i umesiti glatko testo.
  • Pokriti krpom i ostaviti oko 40 min da testo naraste.
  • Podeliti testo na 2 dela. Jednu polovinu razviti, premazati margarinom za mazanje i uviti u rolat. Iseći rolatiće i poređati uz ivicu tepsije.
  • Drugu polovinu podeliti u 3 jufke različite veličine. Od najmanje jufke napraviti središnji deo pogače.
  • Jufku srednje veličine razviti i iseći na tračice. Njih ispreplitati preko najmanje jufkice, a potom je staviti u sredinu tepsije.
  • Najveću jufku razviti i čašom izvući kružiće. Ređati ih u nizu tako da se malo preklapaju. Potom ih urolati i iseći po sredini da se dobiju dve ruže.
  • Ruže ređati između rolata i središnjeg dela.
  • Premazati umućenim jajetom i ostaviti još 20 minuta da naraste.
  • Peći oko 25 minuta na 160 stepeni.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam