1 kg brašna | |
2 jaja | |
2 dl mleka | |
2 dl vode | |
Parče kvasca | |
3 kašike ulja | |
Kašičica sirćeta | |
Kašičica soli | |
1 jaje za premazivanje | |
1 kašika šećera | |
1. | Vodu i mleko sjediniti i malo zagrejati, staviti parče kvasca (otprilike trećinu minjon kocke), dodati kašiku šećera i sačekati malo dok se kvasac pojavi na površini |
2. | Sipati kašičicu soli u brašno (odvojiti od kilograma brašno za posipanje radne površine), dodati 2 jaja, ulje i sirće, potom dodati tečnost sa kvascem i umesiti glatko testo. |
3. | Pokriti krpom i ostaviti oko 40 min da testo naraste. |
4. | Podeliti testo na 2 dela. Jednu polovinu razviti, premazati margarinom za mazanje i uviti u rolat. Iseći rolatiće i poređati uz ivicu tepsije. |
5. | Drugu polovinu podeliti u 3 jufke različite veličine. Od najmanje jufke napraviti središnji deo pogače. |
6. | Jufku srednje veličine razviti i iseći na tračice. Njih ispreplitati preko najmanje jufkice, a potom je staviti u sredinu tepsije. |
7. | Najveću jufku razviti i čašom izvući kružiće. Ređati ih u nizu tako da se malo preklapaju. Potom ih urolati i iseći po sredini da se dobiju dve ruže. |
8. | Ruže ređati između rolata i središnjeg dela. |
9. | Premazati umućenim jajetom i ostaviti još 20 minuta da naraste. |
10. | Peći oko 25 minuta na 160 stepeni. |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |