Za testo: oko 600-650 g mekog brašna 1 kesica suvog Alfa kvasca 200 ml mleka (ili jogurta) 1 kašika šećera 100 ml vode 100 g margarina (ili 80-100 ml ulja) prstohvat soli Za fil: 200 g mlevenih oraha 70 g mlevenog keksa 2 kašike džema od šljiva 2 kašike šećera (možete jednu zameniti sa 10 g vanilin šećera) malo vruće vode Dodatno: čokolada za kuvanje ili šećer u prahu Priprema: Kvasac razmutiti u toplom mleku (ili vodi, ako koristite jogurt umesto mleka), dodati 1 kašiku šećera, 1 kašičicu brašna i ostaviti da nadođe. U posudu staviti malo više od pola ukupne količine brašna, pa dodati nadošli kvasac i promešati. Zatim dodati so i istopljen margarin (ili ulje), pa nastaviti mešenje uz dodavanje brašna. Umesiti meko glatko testo i ostaviti da odstoji pola sata na toplom. Za to vreme pripremiti fil. Mlevene orahe pomešati sa šećerom i mlevenim keksom, dodati džem i postepeno ulivati pomalo vruće vode, tako da dobijete gusti fil, nalik pasti Naraslo testo podeliti na 3 jednaka dela. Svaki deo razvući u pravougaonik dužine oko 50×20 cm. Naneti fil u debljem sloju, po dužini uz ivicu testa, pa urolati. Iseći nožem na štrudle željene veličine, poslagati u pleh i ostaviti da narastu oko pola sata. Premazati štrudlice mlekom pa ih peći u rerni ugrejanoj na 200°C, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju (15-20 minuta u zavisnosti od jačine rerne). Pečene štrudlice pokriti krpom. Pre služenja posuti ih šećerom u prahu ili išarati glazurom od čokolade. * Ako vam je džem kiselkast, možete dodati više šećera.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.