Milunkin slani kolač (tršava novogodišnja pita)

Sastojci

  • 30gr svežeg kvasca alfa
  • 530gr brašna tip 400 mekog
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašičice soli
  • 140ml mleka 3,2% mm
  • 60gr masti od prasećeg pečenja
  • 250gr tvrdog putera
  • oko 50gr brašna za izradu testa
  • oko 50 do 70 gr masti od pečenja prasećeg za premaz
  • 1 žumance

Opis

720'
35'
0
5
  • Prvo napravite testo. Kvasac da naraste u toplom mleku sa šećerom. Testo mutite mikserom. Brašno stavite u vanglu dodajte žumanac, so, mast, kvasac. Testo će da bude tvrđe i jedva će nekako da se sjedini da vas ne zbuni. Malo će čak i da se runi. Stavite u frižider na sat vremena.
  • Podelite testo na 3 dela a puter na dva dela. Testo ne mora da bude pravilnog oblika. Namažite polovinu putera. Puter ako možete da kupite onaj tvrđi na meru. Stavite drugu koru pa puter pa treću koru pa puter. Pa namažite dve kašike masti. Uvijte u rolat pa stavite u frižider na sat vremena .
  • Testo razvijte oklagijom samo po dužini i eventualno jedanput po širini. Ali je bitno po dužini. Da bude pola prsta debelo. Uvijte u rolat pa na sat vremena u frižider. Podelite testo na tri jufke pa ih opet po dužini razvijte i stavite jednu preko druge. Pritisnite jedanput oklagijom pa uvijte u rolat. U frižider na pola sata. Sad isecite na 4 jufke i ponovite postupak. Sad isecite na parčiće prst i po debele oko 10 komada jednakih otprilike. Svako parče rastanjite i stavite u onu mašinu za testenine. Razvijajte da bude bukvalno kao nož tanko kod mene je to br 1. Uvijte svaku ponaosob i dobićete kao ružu recimo. Ako nemate mašinu potrudite se da što tanje razvijete mada ide malo teže ručno. Kada uvijete presecite ga na pola da dobijete dva kao cveta. I tako svaku. Ređate u kalup od 26cm. Odozgo svaki komad premazujete mašću od pečenja prasećeg. Peče se na 200 stepeni. Vreme pečenja zavisi od rerne ali oko 30 do 35 minuta
  • Kada se ispeče ostavite u kalupu pokriveno krpom 10 do 15 minuta. Servira se sa ljutom paprikom odozgo.

Bonus saveti

Ovo je jedan od predratnih recepata koji sam otrgla od zaborava. Milunka je bila žena iz provincije, seoska žena koja je u bugarsim ratovima izgubila muža. Da bi opstala otišla je kod brata od ujaka da radi u kafani. Znala je dobro da mesi hlebove i razna testa. Posle Prvog Sv. rata prešla je u Vojvodinu da radi kao pekarka. Tamo je spremala ovaj kolač koji je deo izmislila a deo uzela od jedne Nemice. Vrlo brzo se pročulo za tršavu pitu slanu pa su u redu čekali. Kolač se uvek spremao posle nove godine i Božića. Uvek kada su se pekli prasići da se iskoristi mast. A recept je uzela njena bratanica Savka koja je i objavila u nekim novinama. Ja sam ga odavno dobila od drugarice sa pričom pa da podelim sa vama jedan izuzetan recept. Prijatelji prijatno! Izvinite ako su slike malo nejasne loše mi je bilo osvetljenje. Iskreno vrefi se dobro pomučiti i napraviti. Mnogo je lep.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam