Kalup je prečnika 30 cm.
Testo: | |
1 svež kvasac | |
250 ml mleka | |
100 ml vode | |
1 kašičica šećera | |
750 g brašna | |
rendana kora pola limuna | |
rendana kora pola pomorandže | |
4 žumanca | |
2 vanilin šećera | |
1 kašičica soli | |
100 g margarina | |
Fil: | |
2 pune kašike masti | |
1 kašika brašna |
1. | 1. Sjediniti mlako mleko i mlaku vodu, šećer i izmrvljeni kvasac, pa ostaviti da nadođe. Posebno pomešati polovinu brašna i omekšali margarin pa dobro izmrviti rukama da se dobije mrvičasta smesa. Dodati rendanu koru pola limuna i pola pomorandže, vanilin šećer i 4 žumanca pa promešati. Dodati nadošao kvasac i uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo koje se ne lepi za prste. Ostaviti da miruje na toplom 45 minuta. Nadošlo testo premesiti i podeliti na 3 jufke. |
2. | 2. Prvu jufku razvući u pravougaonik dužine oko 80 cm. Sve sastojke za fil sjediniti (osim grožđa), premazati razvučenu jufku trećinom fila i posuti grožđem. Pažljivo uviti u rolat. |
3. | 3. Ponoviti postupak i sa preostale 2 jufke, pa poređati dobijene rolate jedan do drugog. Pažljivo uplesti rolate tako da se dobije pletenica. |
4. | 4. Krajeve pletenice podvući ispod. Staviti pletenicu u okrugli kalup koji je prethodno podmazan i ostaviti da miruje dok se rerna greje na 180 stepeni. Premazati je umućenim jajetom, pa peći oko sat vremena. Pred kraj pokriti folijom da ne zagori. |