Sastojci

Testo:
1 svež kvasac
250 ml mleka
100 ml vode
1 kašičica šećera
750 g brašna
rendana kora pola limuna
rendana kora pola pomorandže
4 žumanca
2 vanilin šećera
1 kašičica soli
100 g margarina
Fil:
2 pune kašike masti
1 kašika brašna

Instrukcije

1.1. Sjediniti mlako mleko i mlaku vodu, šećer i izmrvljeni kvasac, pa ostaviti da nadođe. Posebno pomešati polovinu brašna i omekšali margarin pa dobro izmrviti rukama da se dobije mrvičasta smesa. Dodati rendanu koru pola limuna i pola pomorandže, vanilin šećer i 4 žumanca pa promešati. Dodati nadošao kvasac i uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo koje se ne lepi za prste. Ostaviti da miruje na toplom 45 minuta. Nadošlo testo premesiti i podeliti na 3 jufke.
2.2. Prvu jufku razvući u pravougaonik dužine oko 80 cm. Sve sastojke za fil sjediniti (osim grožđa), premazati razvučenu jufku trećinom fila i posuti grožđem. Pažljivo uviti u rolat.
3.3. Ponoviti postupak i sa preostale 2 jufke, pa poređati dobijene rolate jedan do drugog. Pažljivo uplesti rolate tako da se dobije pletenica.
4.4. Krajeve pletenice podvući ispod. Staviti pletenicu u okrugli kalup koji je prethodno podmazan i ostaviti da miruje dok se rerna greje na 180 stepeni. Premazati je umućenim jajetom, pa peći oko sat vremena. Pred kraj pokriti folijom da ne zagori.

Kalup je prečnika 30 cm.