Najmekša štrudla sa makom
Sastojci
- 600 g pšenićnog brašna T-400
- 20 g kvasca
- 300 ml jogurta
- 70 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica vanilinog šećera ili malo arome vanile
- Prstohvat soli
- 1 limun
- 500 g mlevenog maka
- 200 g šećera
- 2 kašike pšeničnog griza
- 250 ml vrelog mleka
- 2 žumanca
- 70 g maslaca
Opis
- Umesiti testo od brašna, žumanca, jogurta,ulja, kvasca, rendane korice limuna, 1 kašičice šećera, 1 kesice vanilinog šećera, prstohvata soli. Ukoliko je potrebno dodati još brašna. Ostaviti testo na toplom pola sata da naraste. Za to vreme pomešati mak sa šećerom, grizom i dodati vrelo mleko i ostaviti da se hladi. Kad je testo naraslo, podeliti na 3 dela. Od svakog dela razviti pravougaonik dimenzija 35×30 cm, i naneti na pravougaonik, tako da ga prekrije celog. Urolati u štrudlu i poredjati na pleh. Pre pečenja ostaviti 30 min na toplom da naraste a zatim ubaciti u hladnu rernu. Uključiti rernu na 175 C, i peći 40 min. Nakon vadjenja iz rerne, vruću štrudlu premazati rastopljenim maslacem.
Komentari