Starinska punjena pita

Objavljeno 29.03.2022. od Kristina97

Sastojci

  • 700g brašna
  • 10g kvasca
  • 450ml mlake vode
  • 2 kašičice soli
  • 200g putera
  • 5 većih jaja
  • 500ml mleka

Opis

35'
45'
0
0
  • Testo: * Ubaciti 700g brašna u činiju, dodati 10g suvog kvasca i 2 kašičice soli i to umesiti sa 450ml tople vode. * Umesiti testo da se ne lepi. I podeliti ga na dva jednaka dela. Razmesiti oba dela testa. Pokriti testo krpom i ostaviti 15min da odmori i nadodje. * Razvući prvu lopticu testa što tanje. Razvučenu koru iseći na nekoliko traka. I svaki taj deo namazati sa rastopljenim maslacem. Slagati isečene trouglove ka sredini(Poznatije kao pravljenje lisnatog testa) Ponoviti isti postupak i sa drugom lopticom testa. * Prvu koru staviti u pleh. Najbolje je okrugli. I neka vaša kora bude veća od tepsije za par cm. Kako bi na kraju mogli saviti rubove testa ka unutra( vidi se na slici) Fil *Umutiti jaja mikserom i dodati 500ml mleka Redosled slaganja testa. * nakon prve kore u tepsiji dobro je posuti brašnom kako bi odmah preko nje mogli da stavimo i drugu koru. Drugu koru uvijati kao pletenicu ka unutra. I ostaviti jedan mali džep gde ćemo uliti naš tečni fil. Naliti fil i zatvoriti na isti način uvijanje ka unutra i taj preostali džep. *Peći 15min na 220 stepeni A onda jos 30min na 180 stepeni

Bonus saveti

Kada se fil naliva između kora, dobro je staviti krpu ispedo jednog dela tepsije kako bi tečnost koju sipamo imala pad da se ne bi razlivala tečnost. Dobro zatvoriti rubove. Služiti toplo uz salatu ili jogurt.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam