Sastojci

500 g brašna
300 ml voda
20 g Alfa kvasca
4 kašike ulje
1 prašak za pecivo
1 kašičica šećera
1 kašičica so
Za prženje po potrebi ulje
Za posipanje:po potrebi šećer i prahu
1.U 200 ml mlake vode rsstvoriti alfa kvasac,dodati šećer,2 kašike brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.Zatim dodati 100 ml mlake vode,3 kašike ulja,malo brašna,so,prašak za pecivo i sjediniti ručnom žicom za mućenje.Postepeno dodavati brašno i zanesiti testo,pa odmah uzručiti na radnu površinu,dodati 1 kašiku ulja,pa testo mesiti još 1 minut.Vratiti u posudu,prekriti čustom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
2.Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i podeliti na 2 dela.Od oba dela testa oblikovati loptice(jufke).
3.Obe jufke razviti oklagijom u oblik pravougaonika i iseći na po 8 traka.Uzeti štapić za ražnjić i umakati u vodu,pa svaku drugu traku stisnuti po sredini.Traku koja nije stisnuta štapićem staviti preko stisnute,te i nju stisnuti nakvašenim štapićem po sredini.
4.Trake iseći na pola i poređati na brašnom posute tacne.
5.Mekike pržiti na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane.Odlagati ih na kuhunjski papir.
6.Posuti ih šećerom u prahu i poslužiti.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Tokom proleća traje uskršnji post,te su stoga ove mekike moj omiljeni prolećni recept.Ne upijaju masnoću,ali ih ipak odlažem na kuhinjski papirr.Vi ne morate,možete ih odmah stavljati na tacnu za posluživanje.Mekane su i veoma ukusne.