Natasa
Sastojci
- 300 ml. mleka
- 30 gr. svezeg kvasca
- 100 ml. ulja
- 1 jaje + 1 belanac
- 6 supenih kasika secera
- 1 kasicica soli
- 720 gr. brasna
- 1 zumanac za premazivanje
Opis
- Zagrejati mleko da bude mlako, dodati kvasac i 2 kasike secera, 2 kasike brasna. Ostaviti kvasac da nadodje.
- U posudu dodati ostale sastojke ( brasno,ulje,jaja,so,secer) Dodati nadosli kvasac i zamesiti glatko testo da ne bude tvrdo. Ostaviti testo da odstoji 30 min.
- Podeliti testo na 9 loptica,svaku od njih podeliti na 3 dela. Valjati testo rukom tako da dobijemo prutice. Praviti pletenice.
- Poredjati pletenice u tepsiju na pek papiru ,premazati zumancetom i posuti susamom.
- Ostaviti da odstoje jos nekih 30 min. I peci na 200 stepeni da fino porumene.
Bonus saveti
Mozete dodati u testo i prstohvat vanilinog secera. Pletenice ce biti jos ukusnije....a tek miris.... 😋 Pecivo se odlicno kombinuje i sa slatkim i sa slanim dodacima,pa ko kako voli :)
Nekako vraca u detinjstvo i miris i ukus,zato su tako posebne :D
Prijatno!
Komentari