Potrebno: 700g brašna 1/3 Alfa kvasca 1 kašičica šećera 3 kašice soli 300ml vode Za ukrase: 100g brašna 1 kašika soli 50ml vode Postupak: Aktivirati kvasac uz dodatak šećera, malo brašna i malo mlake vode. Prosejati brašno. Dodati aktivirani kvasac i lagano mesiti postepeno dodajući mlaku vodu. Testo treba da bude srednje tvrdoće (kao za hleb). Pokriti i ostaviti na toplom da se duplira, oko 1h. Naraslo testo nežno premesiti i ostaviti da odmori 15 minuta. Od testa odvojiti trećinu i oblikovati jufku. Staviti u centar podmazanog kalupa (24 cm prečnika). Ostatak testa podeliti na tri jednaka dela. Oblikovati valjkove i uplesti u pletenicu. Staviti je u kalup oko jufke. Odseći višak i spojiti krajeve. Od viška testa oblikovati dve trakice i u formi krsta staviti preko kolača. Prekriti i ostaviti da odmori oko 20 minuta, taman dok se ugreje rerna. Temperaturu prilagoditi jačini svoje rerne (okvirno 200°C). Kolač se peče oko 45 minuta. Na pola pečenja pokriti papirom za pečenje. Nakon 45 minuta kolač prebaciti na pleh (tepsiju), ponovo pokriti papirom i vratiti u rernu još 15 minuta. Na vruć kolač zalepiti ukrase. Malo ih pokvasiti i nežno pritisnuti. Pokriti papirom i vratiti na 3-5 minuta. Gotov kolač ovlaš preci kockicom margarina za sjaj. Savet: ukrase napraviti dan ranije i ostaviti ih na hladno da se prosuše.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.