Novogodišnja jelkica
Sastojci
- Testo:
- 2 dl mleka
- 1 svež kvasac
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 1 čaša kiselog mleka
- 70 ml ulja
- 600 g brašna
- Punjenje:
- 200 g salame ili šunke
- 50 ml kečapa
- prstohvat origana
- Premazivanje:
- 1 jaje
- susam i lan po potrebi
- Ukrašavanje:
- 1 kiseli krastavac
- majonez i kečap po potrebi
Opis

- 1. Sjediniti mlako mleko, šećer i kvasac i ostaviti da nadođe. Posebno pomešati 1 jaje, so, kiselo mleko i ulje, dodati nadošao kvasac i uz postepeno dodavanje brašna mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Ostaviti testo da odmori na toplom 45 minuta. Nadošlo testo premesiti i podeliti na 16 delova.
- 2. Za punjenje sjediniti seckanu salamu ili šunku, kečap i origano. Svaki deo testa rastanjiti rukom u krug i na njega staviti malo fila.
- 3. Pritisnuti krajeve testa da se zalepe i oblikovati lopticu. Loptice ređati u pleh tako da se dobije izgled jelke kao na slici.
- 5. Dok se rerna greje, ostaviti jelku da još malo naraste. Pre pečenja premazati je umućenim jajetom, posuti susamom i lanom. Peći na 220 stepeni oko 20-25 minuta.
- 6. Pečenu jelku poprskati vodom, pokriti krpom i ostaviti malo u plehu da se ohladi. Nakon toga pažljivo je izvaditi iz pleha, ukrasiti majonezom, kečapom i kolutovima kiselog krastavca.
Bonus saveti
Poželjno je da kiselo mleko bude sobne temperature.
Komentari