Novogodišnja jelkica

Objavljeno 15.12.2015. od Jadranka Tot

Sastojci

  • Testo:
  • 2 dl mleka
  • 1 svež kvasac
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 70 ml ulja
  • 600 g brašna
  • Punjenje:
  • 200 g salame ili šunke
  • 50 ml kečapa
  • prstohvat origana
  • Premazivanje:
  • 1 jaje
  • susam i lan po potrebi
  • Ukrašavanje:
  • 1 kiseli krastavac
  • majonez i kečap po potrebi

Opis

60'
25'
0
0
  • 1. Sjediniti mlako mleko, šećer i kvasac i ostaviti da nadođe. Posebno pomešati 1 jaje, so, kiselo mleko i ulje, dodati nadošao kvasac i uz postepeno dodavanje brašna mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Ostaviti testo da odmori na toplom 45 minuta. Nadošlo testo premesiti i podeliti na 16 delova.
  • 2. Za punjenje sjediniti seckanu salamu ili šunku, kečap i origano. Svaki deo testa rastanjiti rukom u krug i na njega staviti malo fila.
  • 3. Pritisnuti krajeve testa da se zalepe i oblikovati lopticu. Loptice ređati u pleh tako da se dobije izgled jelke kao na slici.
  • 5. Dok se rerna greje, ostaviti jelku da još malo naraste. Pre pečenja premazati je umućenim jajetom, posuti susamom i lanom. Peći na 220 stepeni oko 20-25 minuta.
  • 6. Pečenu jelku poprskati vodom, pokriti krpom i ostaviti malo u plehu da se ohladi. Nakon toga pažljivo je izvaditi iz pleha, ukrasiti majonezom, kečapom i kolutovima kiselog krastavca.

Bonus saveti

Poželjno je da kiselo mleko bude sobne temperature.

Povezano

Komentari

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam