Sastojci

Testo:
2 dl mleka
1 svež kvasac
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 jaje
1 čaša kiselog mleka
70 ml ulja
600 g brašna
Punjenje:
200 g salame ili šunke
50 ml kečapa
prstohvat origana
Premazivanje:
1 jaje

Instrukcije

1.1. Sjediniti mlako mleko, šećer i kvasac i ostaviti da nadođe. Posebno pomešati 1 jaje, so, kiselo mleko i ulje, dodati nadošao kvasac i uz postepeno dodavanje brašna mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Ostaviti testo da odmori na toplom 45 minuta. Nadošlo testo premesiti i podeliti na 16 delova.
2.2. Za punjenje sjediniti seckanu salamu ili šunku, kečap i origano. Svaki deo testa rastanjiti rukom u krug i na njega staviti malo fila.
3.3. Pritisnuti krajeve testa da se zalepe i oblikovati lopticu. Loptice ređati u pleh tako da se dobije izgled jelke kao na slici.
4.5. Dok se rerna greje, ostaviti jelku da još malo naraste. Pre pečenja premazati je umućenim jajetom, posuti susamom i lanom. Peći na 220 stepeni oko 20-25 minuta.
5.6. Pečenu jelku poprskati vodom, pokriti krpom i ostaviti malo u plehu da se ohladi. Nakon toga pažljivo je izvaditi iz pleha, ukrasiti majonezom, kečapom i kolutovima kiselog krastavca.

Poželjno je da kiselo mleko bude sobne temperature.