Pecivo koje posebno volim da spremam u prazničnim danima. Mak nam je svima omiljeni nadev, a podjednako uživam u pripremi, ali i u degustaciji.
300 g brašna | |
15 g svežeg Alfa kvasca | |
1 kašičica praška za pecivo | |
prstohvat soli | |
2 kašike šećera | |
200 ml mleka | |
50 ml ulja | |
1 jaje | |
rendana korica jednog limuna. | |
1 belance | |
100 g šećera | |
150 g mlevenog maka | |
50 g omekšalog maslaca | |
par kapi arome vanile. |
1. | U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, jaje, limunovu koricu, so i brašno iz nekoliko navrata. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji oko sat vremena. |
2. | Dok testo nadolazi, pripremiti nadev sa makom. Belance umutiti, pa mu dodati šećer, mak, omekšali maslac i aromu vanile. Sve sjediniti. |
3. | Nadošlo testo podeliti na četiri približno jednaka dela. Svaki deo razviti u okruglu koru prečnika 24 cm. |
4. | Prvi deo staviti na pek papir. Premazati trećinom fila sa makom. Preklopiti drugim krugom, pa i njega premazati nadevom od maka. Preko staviti treći krug i premazati ga preostalim nadevom od maka. Sve prekriti poslednjim krugom razvijenog testa. |
5. | Još malo razviti oklagijom, pa podeliti na četvrtine. Svaku četvrtinu podeliti na još četiri dela- tako da ukupno bude 16 delova. |
6. | Uzimati po dva dela, pa ih uvrnuti 2- 3 puta i spojiti u laticu. Postupak ponavljati i sa preostalim testom. |
7. | Ostaviti da odstoji oko 20- ak minuta. Premazati umućenim žumancetom. |
8. | Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. Prohlađeno posuti šećerom u prahu. |
Pošaljite komentar