Novogodišnja zvezda sa makom
Novogodišnja zvezda sa makom
Novogodišnja zvezda sa makom
Novogodišnja zvezda sa makom
Novogodišnja zvezda sa makom

Sastojci

300 g brašna
15 g svežeg Alfa kvasca
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
2 kašike šećera
200 ml mleka
50 ml ulja
1 jaje
rendana korica jednog limuna.
1 belance
100 g šećera
150 g mlevenog maka
50 g omekšalog maslaca
par kapi arome vanile.

Instrukcije

1.U mlakom mleku razmutiti kvasac zajedno sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da odstoji oko pet minuta. Nadošlom kvascu dodati ulje, jaje, limunovu koricu, so i brašno iz nekoliko navrata. Umesiti glatko meko testo. Ostaviti da odstoji oko sat vremena.
2.Dok testo nadolazi, pripremiti nadev sa makom. Belance umutiti, pa mu dodati šećer, mak, omekšali maslac i aromu vanile. Sve sjediniti.
3.Nadošlo testo podeliti na četiri približno jednaka dela. Svaki deo razviti u okruglu koru prečnika 24 cm.
4.Prvi deo staviti na pek papir. Premazati trećinom fila sa makom. Preklopiti drugim krugom, pa i njega premazati nadevom od maka. Preko staviti treći krug i premazati ga preostalim nadevom od maka. Sve prekriti poslednjim krugom razvijenog testa.
5.Još malo razviti oklagijom, pa podeliti na četvrtine. Svaku četvrtinu podeliti na još četiri dela- tako da ukupno bude 16 delova.
6.Uzimati po dva dela, pa ih uvrnuti 2- 3 puta i spojiti u laticu. Postupak ponavljati i sa preostalim testom.
7.Ostaviti da odstoji oko 20- ak minuta. Premazati umućenim žumancetom.
8.Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. Prohlađeno posuti šećerom u prahu.

Pecivo koje posebno volim da spremam u prazničnim danima. Mak nam je svima omiljeni nadev, a podjednako uživam u pripremi, ali i u degustaciji.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.