125 gr margarina | |
100 gr kristal šećera | |
1 vanilin šećer | |
150 gr meda | |
500 gr brašna | |
1 kašika cimeta | |
1 kašika kakao praha | |
1 kašičica mlevenog muskantnog oraščića | |
1/2 kesice praška za pecivo | |
na vrh noža sode bikarbone | |
1 kašika ekstrakta ruma | |
1 celo jaje | |
Za frosting: 1 belanac i šećer u prahu, prehrambene boje | |
1. | Pomešajte oko 400 gr brašna sa začinima, praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Na laganoj vatri otopite margarin, med i šećer pa to presipajte u sud sa brašnom. Dodajte jaje i ekstrakt ruma. Umesite testo i ostavite u frižideru pola sata-sat. |
2. | Nakon toga razvucite testo oklagijom na pola cm debljine (iskoristite i ostatak brašna za posipanje), pa modlom vadite oblike za medenjake i složite ih u pleh obložen pek papirom. |
3. | Medenjake peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 7 minuta na 170 stepeni. |
4. | Za glazuru: umutite viljuškom belanac i dodajte oko 200 gr šećera u prahu i malo soka od limuna, odvojite u posebne činijice i sipajte boje koje želite, izmešajte i šarajte. Ja sam za šaranje koristila kese za zamrzivač, mada možete korisititi i poslastičarski špric. U videu ispod imate primer kako da našarate medenjake pomenutom glazurom. |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |