Sastojci

125 gr margarina
100 gr kristal šećera
1 vanilin šećer
150 gr meda
500 gr brašna
1 kašika cimeta
1 kašika kakao praha
1 kašičica mlevenog muskantnog oraščića
1/2 kesice praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
1 kašika ekstrakta ruma
1 celo jaje
Za frosting: 1 belanac i šećer u prahu, prehrambene boje
1.Pomešajte oko 400 gr brašna sa začinima, praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Na laganoj vatri otopite margarin, med i šećer pa to presipajte u sud sa brašnom. Dodajte jaje i ekstrakt ruma. Umesite testo i ostavite u frižideru pola sata-sat.
2.Nakon toga razvucite testo oklagijom na pola cm debljine (iskoristite i ostatak brašna za posipanje), pa modlom vadite oblike za medenjake i složite ih u pleh obložen pek papirom.
3.Medenjake peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 7 minuta na 170 stepeni.
4.Za glazuru: umutite viljuškom belanac i dodajte oko 200 gr šećera u prahu i malo soka od limuna, odvojite u posebne činijice i sipajte boje koje želite, izmešajte i šarajte. Ja sam za šaranje koristila kese za zamrzivač, mada možete korisititi i poslastičarski špric. U videu ispod imate primer kako da našarate medenjake pomenutom glazurom.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.