Novogodišnji medenjaci
Sastojci
- 125 gr margarina
- 100 gr kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 gr meda
- 500 gr brašna
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika kakao praha
- 1 kašičica mlevenog muskantnog oraščića
- 1/2 kesice praška za pecivo
- na vrh noža sode bikarbone
- 1 kašika ekstrakta ruma
- 1 celo jaje
- Za frosting: 1 belanac i šećer u prahu, prehrambene boje
Opis
- Pomešajte oko 400 gr brašna sa začinima, praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Na laganoj vatri otopite margarin, med i šećer pa to presipajte u sud sa brašnom. Dodajte jaje i ekstrakt ruma. Umesite testo i ostavite u frižideru pola sata-sat.
- Nakon toga razvucite testo oklagijom na pola cm debljine (iskoristite i ostatak brašna za posipanje), pa modlom vadite oblike za medenjake i složite ih u pleh obložen pek papirom.
- Medenjake peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 7 minuta na 170 stepeni.
- Za glazuru: umutite viljuškom belanac i dodajte oko 200 gr šećera u prahu i malo soka od limuna, odvojite u posebne činijice i sipajte boje koje želite, izmešajte i šarajte. Ja sam za šaranje koristila kese za zamrzivač, mada možete korisititi i poslastičarski špric. U videu ispod imate primer kako da našarate medenjake pomenutom glazurom.
Komentari