Pečene krofne
Sastojci
- 550 g brašno tipa 400
- 250 ml mleko
- 25 gr sveži kvasac
- 50 gr kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žumanca
- 50 g margarina
- prsohvat soli
- 300 gr pekmeza po želji
- 50 gr šećera u prahu
Opis

- Izmrviti kvasac u manju činiju. Mleko blago zagrejati, pa u njemu otopiti šećer. Sipati zaslađeno mleko preko kvasca i otaviti da nabubri. U posebnoj posudi povezati brašno, žumanca, otopljen margarin, vanilin šećer i prsohvat soli, pa dodati nadošli kvasac.Dobro umesiti testo, pokriti ga krpom i ostaviti da se udvostruči.
- Na blago pobrašnjenoj površini rastanjiti testo na 1 cm debljine i većom modlom za krofne vaditi krugove. Ređati ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti 15 minuta da se odmore. Malom rakijskom čašom u svaki krug utisnuti udubljenje i napuniti ih pekmezom.
- Krofne staviti u rernu i peći ih na 180 stepeni oko 20 minuta, tako da blago porumene. Posuti ih šećerom u prahu.
Bonus saveti
Bez prženja i masnoće, savršeno mekane i ukusne!
Komentari