Uz malo truda dobićete zaista divnu, mekanu pogaču idealnu za praznike.
100 ml mlake vode | |
100 ml jogurta | |
150 ml ulja | |
100 ml mleka | |
45 g svežeg kvasca | |
1 kašičica so | |
600 gr brašna tip 400 | |
100 gr margarina | |
1 jaje | |
susam, lan | |
1. | Sjedinite mlaku vodu i jogurt, a u drugoj činiji mlako mleko i ulje. Kvasac podelite na dva dela i dodajte u obe činije.Ostavite 10 minuta, a zatim sjedinite. Dodajte so i brašnom zamesite testo. Ostavite da testo naraste 30-45 minuta.Testo podelite na 2 jednaka dela. Od jednog dela odvojiti još jedan manji deo. |
2. | Najveći deo testa podelite na 4 loptice. Loptice razvucite i premažite margarinom i slažite jednu na drugu, sem poslednje, koju ne premazujete. Oklagijom razvucite u veći krug i podelite na 8 trouglova.Svaki trougao po sredini zasecite. Uži deo testa dva puta provucite kroz isečeni deo. Od šireg dela krenite sa uvijanjem testa.Složite u krug, u podmazanu tepsiju veličine 28 cm. |
3. | Drugi deo testa podelite na 8 loptica i složite u tepsiju.Od poslednjeg najmanjeg dela odvojte testo veličine ping pong loptice. Ostatak testa podelite na 2 dela i razvucite oklagijom. Jedan krug premažite margarinom, a zatim preko njega složite drugi razvučeni krug. Isecite isto na 8 trouglova i ponovite postupak sečenja i provlačenja kao kod prvog dela. |
4. | Slažite između loptica sa širim delom prema sredinu, a zatim u centar stavite onaj najmanji odvojeni deo testa.Ostavite najmanje 30 minuta na toplom, a zatim premažite umućenim jajetom i pospite susamom i lanom.Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 35 minuta. |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |