Sastojci

100 ml mlake vode
100 ml jogurta
150 ml ulja
100 ml mleka
45 g svežeg kvasca
1 kašičica so
600 gr brašna tip 400
100 gr margarina
1 jaje
susam, lan
1.Sjedinite mlaku vodu i jogurt, a u drugoj činiji mlako mleko i ulje. Kvasac podelite na dva dela i dodajte u obe činije.Ostavite 10 minuta, a zatim sjedinite. Dodajte so i brašnom zamesite testo. Ostavite da testo naraste 30-45 minuta.Testo podelite na 2 jednaka dela. Od jednog dela odvojiti još jedan manji deo.
2.Najveći deo testa podelite na 4 loptice. Loptice razvucite i premažite margarinom i slažite jednu na drugu, sem poslednje, koju ne premazujete. Oklagijom razvucite u veći krug i podelite na 8 trouglova.Svaki trougao po sredini zasecite. Uži deo testa dva puta provucite kroz isečeni deo. Od šireg dela krenite sa uvijanjem testa.Složite u krug, u podmazanu tepsiju veličine 28 cm.
3.Drugi deo testa podelite na 8 loptica i složite u tepsiju.Od poslednjeg najmanjeg dela odvojte testo veličine ping pong loptice. Ostatak testa podelite na 2 dela i razvucite oklagijom. Jedan krug premažite margarinom, a zatim preko njega složite drugi razvučeni krug. Isecite isto na 8 trouglova i ponovite postupak sečenja i provlačenja kao kod prvog dela.
4.Slažite između loptica sa širim delom prema sredinu, a zatim u centar stavite onaj najmanji odvojeni deo testa.Ostavite najmanje 30 minuta na toplom, a zatim premažite umućenim jajetom i pospite susamom i lanom.Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 35 minuta.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Uz malo truda dobićete zaista divnu, mekanu pogaču idealnu za praznike.