Uskršnja svečana pogača

Sastojci

  • 100 ml mlake vode
  • 100 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 45 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica so
  • 600 gr brašna tip 400
  • 100 gr margarina
  • 1 jaje
  • susam, lan

Opis

90'
35'
0
0
  • Sjedinite mlaku vodu i jogurt, a u drugoj činiji mlako mleko i ulje. Kvasac podelite na dva dela i dodajte u obe činije.Ostavite 10 minuta, a zatim sjedinite. Dodajte so i brašnom zamesite testo. Ostavite da testo naraste 30-45 minuta.Testo podelite na 2 jednaka dela. Od jednog dela odvojiti još jedan manji deo.
  • Najveći deo testa podelite na 4 loptice. Loptice razvucite i premažite margarinom i slažite jednu na drugu, sem poslednje, koju ne premazujete. Oklagijom razvucite u veći krug i podelite na 8 trouglova.Svaki trougao po sredini zasecite. Uži deo testa dva puta provucite kroz isečeni deo. Od šireg dela krenite sa uvijanjem testa.Složite u krug, u podmazanu tepsiju veličine 28 cm.
  • Drugi deo testa podelite na 8 loptica i složite u tepsiju.Od poslednjeg najmanjeg dela odvojte testo veličine ping pong loptice. Ostatak testa podelite na 2 dela i razvucite oklagijom. Jedan krug premažite margarinom, a zatim preko njega složite drugi razvučeni krug. Isecite isto na 8 trouglova i ponovite postupak sečenja i provlačenja kao kod prvog dela.
  • Slažite između loptica sa širim delom prema sredinu, a zatim u centar stavite onaj najmanji odvojeni deo testa.Ostavite najmanje 30 minuta na toplom, a zatim premažite umućenim jajetom i pospite susamom i lanom.Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 35 minuta.

Bonus saveti

Uz malo truda dobićete zaista divnu, mekanu pogaču idealnu za praznike.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam