Za testo: 500 g brašna 300 ml voda 1/2 kockice alfa kvasca 50 ml ulje 1 kašika so 1 kašika śeçera Za slani preliv: 100 ml voda 3 kašike brašna 1 kašičica so Priprema: U mlakoj vodi rastvoriti alfa kvasac,dodati šećer,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati.Uliti rastvoren kvasac,ulje i zamesiti mekše testo.Pri kraju mešenja dodati 1 kašiku ulja,premesiti,prekriti čistom kuhunjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena. Testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na 8 delova.Radnu površinu premazati uljem,pa svaki deo testa premesiti,izvrteti loptoce od testa,te ih premazati uljem. Uzimati po jednu lopticu od testa i razviti oklagijom. Urolati i piređati u pleh obložen pek-papirom. Rernu uključiti i zagrejati je na 200 stepeni 20 minuta(taman kiflie za to vreme još nadođu). Kifle premazati mlakom vodom i peći na 180 stepeni 20 minuta. Dok se kifle peku napraviti slani preliv:U odgovarajuću posudu usuti brašno,dodati so,vodu i dobro izmešati ručnom žicom za mućenje. Izvaditi pleh iz rerne,preliti kifle pripremljenim prelivom i vratiti u rernu na par minuta. Gotove kifle izvaditi iz rerne,premazati ih uljem i ostaviti da se prohlade,pa poslužiti. ZAŠTO JE OVO MOJ OMILJENI PROLEĆNI RECEPT? Zato što negujemo našu tradiciju i običaje i pošto je vreme uskršnjeg posta,ove kifle su redovno na našoj trpezi.Mekanr,ukusne i idealne su za sve one koji poste.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.