Nisam zaboravila jaja, ova pita može i bez jaja, savršena je, moja baba Sava spremala je na najjednostavniji način. Mast, sir, kiselina to je kiselo mleko, so, žara to je kopriva, i bez kvasca. Verujte mi bila je savršena. Iseče koprivu odnosno žaru, doda kiselinu odnosno kiselo mleko, so, celi sir, sir napravljen od nekuvanog mleka, sva masnoća ostane u njemu i nije imala vagu, sve otprilike i bilo je savršeno sve što spremi. Ona je uglavnom spremala stara jela, pite, raštan, hlebove iz paorskih peći, kuvala je odlično varivo sa štirom …. I ova stara fioka iz kredenca je nasleđe moje babe Save. Kad bi fioka umela da priča…. Potrebno je: 1 čaša ulja, 300g sira, 2 dl kisele pavlake, 300g blitve, soli po ukusu, 2 dl jogurta 1kesica suvog kvasca i brašna toliko da smesa ne bude ni mnogo gusta ni retka oko 500g ja stavim. Priprema: Blitvu iseckati dodati pavlaku, sir ,jogurt, so ,kvasac i na kraju brašno. Sve dobro izmešati podmazati tepsiju izruciti smesu i peci u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni.
Pošaljite komentar