Testo za pogaču: 1kg brašna, 1 kašičica soli, 1 kockica Vrenje ili Ajfa svežeg kvasca, 225ml mleka, 125ml vode, 100g masti, 2 žumanceta i 100ml ulja. Za premazivanje: 1 žumance Za posipanje: crni susam (1 kašičica). Priprema: U mlako mleo dodamo malo soli, šećera, kvasac i malo brašna.Ostaviti na toplom da nadođe oko 10 minuta. Kad se kvasac digne, dodamo ulje, mast, vodu , šećer, žumanca i brašno. Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda. Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste. Podelimot testo na dva dela. Od prvog i drugoga dela uzmite po malo testa i napravite kuglicu za sreedinu.Od prvoga dela napravite lopice i ređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Drugi deo razvaljajte, isecite kao što je prikazano no slici, zasecite po sredini i formirajte listić . Listić ređajte u krug na kuglice , špic ide na kuglicu.U sredinu testa stavite kuglicu. Testo premažite žumancetom, a srednju kuglicu pospite crnim susamom. Pogaču ostavite da rast još jedno 45 minuta i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne bude pečena. Omiljeno pecivo, uzmeš jedno parče, drugo, treće…… Vole je svi, pogača je mekana, ukusna….
Pogača
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar