Testo za pogaču: 1kg brašna, 1 kašičica soli, 1 kockica Ajfa svežeg kvasca, 225ml mleka, 125ml vode, 100g masti, 2 žumanceta i 100ml ulja. Priprema: U mlako mleo dodamo malo soli, šećera, kvasac i malo brašna.Ostaviti na toplom da nadođe oko 10 minuta. Kad se kvasac digne, dodamo ulje, vodu , šećer, žumanca i brašno. Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda. Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste. Podelimot testo na četiri dela . Svaki deo razvlačimo i premazujemo sa malo masti. Slažemo jedan na drugi Isečemo kao što je prikazano na slici. Podmažemo šerpu, pospemo je brašnom i stavimo pletenicu premažemo je žumancetom i ostavimo još oko sat vremena da raste. Pečemo u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni. Hladnu pogaču ja sam ukrasila prirodnim cvećem. Vi možete praviti i običnu pletenici, prema vašem izboru. Iskreno meni se pogača jako dopala, tako je jednostavna a tako lepa, ukućanima a i gostima.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.