Za testo: 500 g brašna 150 ml mleko 100 ml voda 1 kašičica šećera 25 g svežeg Alfa kvasca 1/2 kašičice soli 1 kesica vanilin šećera 2 kašike šećera 1 jaje 1 belance 1 kašičica alkoholnog sirćeta 50 ml ulje Za nadev: po pozrebi džem Za premazivanje: 1 žumance Za posipanje: po potebi šećer u prahu Priprema: 1.U mlakoj vodi rastvoriti alfa kvasac,dodati 1 kašičicu šećera,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da nadođe. U dublju posudu usuti 200 g brašna,dodati mlako mleko,ulje,jaje,belance,posoliti,dodati sirće,nadošli kvasac,2 kašike šećera,vanilin šećer i izmešati. Postepeno dodavati preostalu količinu brašna(300 g) i zamesiti mekše testo. Testo pouljiti sa obe strane,prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 30 minuta. 2.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 12 loptica. 3 Svaku lopticu razviti oklagijom što tanje i premazati tankim slojem džema. 4.Urolati i spajati po 2 formirajući pletenicu. Uviti u krug i spojiti. Poređati u pleh obložen pek-papirom. Premazati ih umućenim žumancetom i ostaviti da odstoje dok se rerna ne zagreje. Peći na 180 stepeni 25 minuta. 5.Gotove venčiće izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade. 6.Venčiće posuti šećerom u prahu,servirati i poslužiti. Komentar: Ove,veoma mekane i ukusne venčiće tradicionalno spremam svakog Uskrsa i zato je ovo naše omiljeno uskršnje pecivo.
Uskršnji slatki venčići
od Vesna Pavloviću Ostalo
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar