Testo: – 460g brašna – 175ml mleka – 75g grčkog jogurta – pola svežeg kvasca – pola praška za pecivo – 1 kašičica šećera – 1 kašičica soli – pola jajeta – 1dcl ulja. Fil: – 200g sira – pola jajeta. Aktivirati kvasac u malo toplog mleka uz dodatak kašičice šećera. Brašno (400g) prosejati sa praškom za pecivo. Jogurt treba da je sobne temperature. Za fil pomešati sir i polovinu jajeta. Sjediniti sve sastojke i zamesiti meko glatko testo. Po potrebi dodati ostatak brašna. Vanglu prekriti streč folijom i utopliti. Kada se testo duplira nežno ga premesiti i podeliti na: – 6x65g (za pužiće) – 12x27g (oblikovati loptice) – 1x48g (za centar) – 6x4g (male kuglice). Prvih 6 loptica rastanjiti kao pravougaonik i točkićem zaseći na nekoliko mesta do pola. Filovati pripremljenim filom i uviti u kiflicu, a zatim u pužić. Na isti način napraviti i centralni pužić. Tepsiju prečnika 28cm obložiti papirom za pečenje. U sredinu staviti najmanji pužić. Ostale staviti uz rub tepsije na jednakom rastojanju (kraj pužića ka tepsiji). Između pužića ubaciti od centra ka ivici po 2 veće loptice sa po 1 manjom između. Pogaču pre pečenja premazati umućenim jajetom i posuti semenkama (veće loptice susamom, a manje lanenim semenom). Rernu uključiti na 200°C. Dok se ona ugreje taman će i pogača narasti. Peći je prvih deset minuta na 200°C, a zatim još 20-tak na 180°C.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.