400 g brašna | |
1 jaje | |
100 ml mleka | |
50 ml vruće vode | |
1 kockica kvasca | |
1 jaje | |
1 kašika mleka |
1. | Umutimo kvasac sa vrućom vodom i ostavimo 10 minuta. Onda dodamo jaje, brašno i mleko i umesimo meko testo. Ostavimo sat vremena da naraste. Podelimo ga na 4 dela. Uzmemo prvi deo i razvučemo ga. Uvijamo ga u rolat. Presečemo rolat na pola. Obe polovine sasečemo po sredini ali ne do kraja. Oba kraja uvrnemo par puta na spoljnu stanu i stavimo ih u podmazan pleh jednu naspram druge. Uzmemo drugi kraj testa. Razvučemo ga i podelimo na 3 trake. Svaku traku uvijamo pa formiramo kao pužića. Ređamo ih u tepsiju. Od ostala dva kraja uzmemo malo i razvučemo. Isečemo na mini trake i formiramo male ružice. Ostatak testa razvučemo u dva kruga. Oba kruga preklopimo. Sačemo prvi put skoro do kraja. Druga dva puta samo malo. Prvi kraj povučemo i gore savijemo, to su glava i vrat labuda. Stavimo zrno bibera kao oko. Položimo ih da im glave budu jedna ka drugoj. Pokrijemo testo da naraste. |
2. | Umutimo jaje sa mlekom. Premažemo pogaču i stavimo da se peče na 250 stepeni. |
3. | Pečemo dok lepo ne porumeni. |