Pogačice sa čvarcima
Sastojci
- 1 kg brašna
- 1 mala čaša jogurta
- 1kocka kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kasika šećera
- 3 jajeta
- 50 ml ulja
- 250 ml mleka
- 150 ml vode
- 500 g mlevenih čvaraka
- 50 g susama
Opis
- Staviti kvasac u malo tople vode da nadođe. Zatim ga ubaciti u brašno, pa dodati mleko, vodu, ulje, jogurt, so, šećer i 2 jajeta. Umesiti glatko testo pa ga ostaviti na toplom mestu 30 minuta da naraste.
- Kad je testo naraslo razviti ga što je tanje moguće i premazati samlevenim čvarcima. Može se praviti na uobičajen način preklapanjem testa tri puta po 15 minuta, ali ja ovako pravim brže je, a pogačice budu još više lisnate nego na prvi način. Dakle, testo se uvije u jedan veliki rolat. Onda se krajevi rolata preklope sa unutrašnje strane i tako se ostavi da odmara 15 minuta.
- Nakon toga testo se razvije debljine prsta i modlom ili čašom se vade pogačice. Pogačice poređati u tepsiju premazati jajetom i posuti susamom. Ostaviti 5 minuta da odmore pa ih staviti u zagrejanu rernu da se peku
Komentari