500 g brašna | |
1 dl ulja | |
1 dl jogurta | |
1 dl vode | |
1 jaje | |
20 g kvasca | |
1 kašičica soli | |
1 kašičica šećera | |
100 g margarina | |
1 kašika susama | |
1 jaje (za premaz pogačica) |
1. | Izmešamo kvasac sa uljem i vodom, šećerom i solju. Ostavimo malo da naraste. Dodamo brašno i jogurt, jaje i umesimo meko testo koje se ne lepi. Ostavimo pola sata da nadođe. |
2. | Kada nadođe izvadimo ga i premesimo. Podelimo ga na dva dela i oba dela razvučemo. |
3. | Pola količine margarina nasečemo po jednom delu. Prekrijemo drugim delom i razvučemo. |
4. | Uzmemo veću čašu i obeležavamo drugove. Za 1 pogačicu su dva kruga. Obeležimo jedan do drugog da se u jednom delu spajaju. Isečemo ih. Na jedan krug stavimo kocku margarina. Na ovo potrošimo ostatak margarina. Preklopimo ih. Umutimo jaje. |
5. | Ređamo pogačice na foliju ili na pek papir. Premažemo ih jajetom i pospemo susamom. Pečemo ih u rerni dok ne porumene i narastu. |