Potrebno je : 500 ml gazirane mlake vode 1 kocka kvasca 1 kašika šećera 3 kašičise coli 50 ml ulja 1 ravna kašičica kurkume 900 gr brašna I još je potrebno : 100 gr posni majonez 30 gr susam 10 gr laneno seme 250 gr posni margarin Priprema : U mlaku gaziranu vodu dodati šećer, 3 kašike brašna i izmrvite kvasac.Ostavite par minuta da se aktivira.U drugu posudu stavite polovinu brašna,so,kurkumu ,isipajte nadošli kvasac i uz pomoć preostalog brašna zamesite glatko testo. Testo pokriti samolepljivom folijom i ostavite da se udvostruči. Naraslo testo podelite na 7 loptica.Svaku lopticu rastanjiti oklagijom u valjak,narendati malo margarina,posuti prstohvatom brašna i uviti u rolat a rolat u puža.Postupak ponoviti i sa ostalim lopticama osim sedme.Sedmu lopticu rastanjite u krug,preseči kao za kiflice da bi se dobili trougli odnosno listići. Puža rastanjiti opet u valjak i točkićem za testo napravite trake do polovine testa na oko 1 cm debljine.Smotati testo kao kiflicu i ređati na obodu tepsije sa svih strana.Poređati i listiće.Ostavite testo desetak minuta dok se rerna ugreje. Celu pogaču premazati posnim majonezom i posuti susamom i lanenim semenom.Peći na 200 C prvih deset minuta a zatim pokriti pek papirom da bi pogača sačuvala lepu rumenu boju pa smanjiti na 180 C i peći još 30 minuta u zavisnosti od rerne. Prijatno ! jedino nedostaje dnevna svetlost ali dan je isuviše kratak !
Posna slavska pogača
od Suzana Miticu Ostalo
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar