miriše na proleće, miriše na dom, na buđenje ranoga prileća, s ljubavlju pripremljena, ljudima koje volim.
500g brašna, | |
30g svežeg kvasca, | |
1 jaje, | |
1 kašičica soli, | |
2 kašike šećera, | |
60 ml ulja, | |
1,5 dl mleka, | |
1 kesica vanilin šećera i | |
1 kašičica naribane kore od limuna. Za premazivanje: | |
100g grožđa, | |
tri kašike šećera i | |
1 žumance. | |
1. | U mlako mleko staviti malo šećera od ukupne količine, razmrviti kvasac i ostaviti da kvasac počne da radi 5-10 minuta. U drugu posudu staviti prosejano brašno, šećer, so, jaje, ulje, vanilin šećer, sitno izrendanu koricu limuna, dodajte nadošli kvasac i zamesiti testo. Testo nije potrebno ostaviti da stoji i da se udvostruči, počnite odmah da ga oblikujete. Testo podelite u tri dela, za podlogu, za valjak i malo za ukrase. Razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi prvi deo testa, drugi deo testa razviti premazati sa žumancetom pomešanim sa šećerom i posuti suvim grožđem, urolati i staviti na prvi deo testa. Nožem sa svake strane izrežite trake sirine 1 cm. Preklapajte trake testa preko valjka, i mali deo podvlačite ispod. Tako sve do kraja. Savijte u polukrug. Od onog najmanjeg dela testa napravite ukrase po ukusu. Tepsiju podmažite, pospite brašnom i prebacite pogaču. Premažite žumancetom i poređajte ukrase. Ostavite da pogača naraste, na toplom mestu prekrivena krpom. Rernu zagrijte na 170 i pecite dok lepo ne porumeni. Ohladite malo i pospite sa prah šećerom. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |