Sastojci

500g brašna,
30g svežeg kvasca,
1 jaje,
1 kašičica soli,
2 kašike šećera,
60 ml ulja,
1,5 dl mleka,
1 kesica vanilin šećera i
1 kašičica naribane kore od limuna. Za premazivanje:
100g grožđa,
tri kašike šećera i
1 žumance.
1.U mlako mleko staviti malo šećera od ukupne količine, razmrviti kvasac i ostaviti da kvasac počne da radi 5-10 minuta. U drugu posudu staviti prosejano brašno, šećer, so, jaje, ulje, vanilin šećer, sitno izrendanu koricu limuna, dodajte nadošli kvasac i zamesiti testo. Testo nije potrebno ostaviti da stoji i da se udvostruči, počnite odmah da ga oblikujete. Testo podelite u tri dela, za podlogu, za valjak i malo za ukrase. Razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi prvi deo testa, drugi deo testa razviti premazati sa žumancetom pomešanim sa šećerom i posuti suvim grožđem, urolati i staviti na prvi deo testa. Nožem sa svake strane izrežite trake sirine 1 cm. Preklapajte trake testa preko valjka, i mali deo podvlačite ispod. Tako sve do kraja. Savijte u polukrug. Od onog najmanjeg dela testa napravite ukrase po ukusu. Tepsiju podmažite, pospite brašnom i prebacite pogaču. Premažite žumancetom i poređajte ukrase. Ostavite da pogača naraste, na toplom mestu prekrivena krpom. Rernu zagrijte na 170 i pecite dok lepo ne porumeni. Ohladite malo i pospite sa prah šećerom.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

miriše na proleće, miriše na dom, na buđenje ranoga prileća, s ljubavlju pripremljena, ljudima koje volim.