Kafanska ili kako god da je nazovete,ako je napravite nećete se pokajati.Neka i ovo bude i Vaš omiljeni prolećni recept,kao što je i naš.Pogača se brzo priprema,a ukus joj je fantastičan zato je jedan u nizu prolećnih recepta koju moji ukućani obožavaju.Idealna je ukoliko Vam dođu iznenadni gosti.Dok popiju kaficu i pogača je spremna.Uživajte u predivnom ukusu.
300 g brašna | |
15 g alfa kvasca | |
180 ml gazirane mineralne vode | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica so | |
3 kašike ulje | |
1. | Gaziranu mineralnu vodu zagrejati(da bude mlaka),dodati šećer,izmrvljen alfa kvasac i izmešati.U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati.Zatim umešati rastvoren kvasac,umešati ulje i zamesiti testo.Testo pouljiti sa obe strane |
2. | Izručiti testo na radnu površinu i prstima(dlanovima,ne koristiti oklagiju),rastanjiti u krug. |
3. | Pekač(ili tepsiju manjih dimenziha)premazati uljem i posuti brašnom,staviti rastanjeno testo i prstima ispretiskati.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 15 minuta.Viljuškom napraviti šare("izbockati").izbockati viljuškom.Zagrejati rernu na 250 stepeni,pa smanjiti na 180 stepeni,staviti pekač i peći 15 minuta. |
4. | Gotovu pogaču izvaditi iz rerne,poprskati je vodom,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.Pogaču izručiti iz pekača i poslužiti. |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |