Potrebno je: 1 dcl. vode 1 dcl. mleka 1 jaje 1/3 kockice Alfa kvasca 1 kašičica šećera 50 grama margarina 300 grama brašna+da podmesite testo prstohvat soli žumance za premazivanje džem da ptićima nacrtate oči Priprema: Vodu i mleko pomešajte a zatim smlačite, dodajte šećer i izmrvljeni kvasac. Pomešajte leagano i ostavite nekoliko minuta da se odmori. U kavasac dodajte jaje i omekšali margarin. Brašno prosejte sa solju i sipajte polako u nadošli kvasac sve mešajući kašikom. Nastavite mesiti rukom da dobijete čvrsto testo koje se nelepi za prste. Umešeno testo pokrijte krpom i ostavite da odstoji 1 sat na sobnoj temperaturi da se udvostruči. Nadošlo testo premesite i od testa nepravite 6 većih i 6 manjih loptica (veće za telo a manje za glavu ptičica). Svaku lopticu oblikujte i slažite u tepsiji na pek-papir. Prvo stavite veću loptic i malo je pritisnite dlanom a onda na nju stavite malu lopticu i oblikujte kljun. Premažite žumancetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20- minuta ili dok blago ne porumene. Pečene ptiće izvadite iz rerne, pokrijte krpom da malo omekšaju. Poslužite uz šoljicu mleka.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.