Punjena novogodišnja venac pogača
Sastojci
- 500 g brašna
- 50 ml maslinovog ulja
- 1/ 2 kocke svežeg Vrenje kvasca
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlake vode
- 200 g seckane šunke
- 150 g seckanog kačkavalja
- 100 g sitno seckanih krastavčića
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
- malo kačapa
Opis

- U mlakoj vodi aktivirati kvasac. Brašno prosejati, pa mu dodati nadošli kvasac, so i maslinovo ulje. Umesiti glatko testo. Ostaviti ga da narasta oko sat vremena.
- Nakon što je testo naraslo, podeliti ga na tri približno jednaka dela.
- U međuvremenu, naseckati šunku, krastavčiće i kačkavalj na kockice.
- Svaki deo testa razviti u dugačku i usku pravougaonu koru. Potom svaki deo testa premazati sa malo kečapa. Seckanu šunku rasporediti preko dve razvučene kore. Preko poslednje razvučene kore rasporediti mešavinu seckanih krastavčića i kačkavalja.
- Svaku razvučenu koru uviti u rolat.
- Dobijene rolate staviti jedan pored drugog, pa ih uplesti u pletenicu.
- Dobijenu pletenicu pažljivo staviti u podmazan kapup za kuglof i spojiti joj krajeve. Premazati žumancetom umućenim sa malo mleka.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Komentari