Sastojci

600 g brašna
1 jaje
1/ 2 kocke Vrenje kvasca
1 kašičica šećera
1/ 2 kašičice soli
200 ml mleka
150 ml mlake vode
200 g domaće svinjske masti
1 jaje
1, 5 kašika brašna
1 žumance
1 kašika mleka.
1.U malo mlake vode razmutiti kvasac sa šećerom i malo brašna. Ostaviti da nadođe oko pet minuta. Brašno prosejati u dubljem sudu za mešenje, pa mu dodati nadošli kvasac, so, jaje, mleko i preostalu mlaku vodu. Umesiti glatko testo. Ostaviti da nadođe oko 15- ak minuta.
2.U međuvremenu, pomešati i lepo umutiti mast i jaje. U to dodati kašiku i po brašna i sve dobro promešati.
3.Razviti testo u pravougaonu koru što je tanje moguće, pa premazati po celoj površini. Preklopiti testo najpre sa gornje, pa onda i sa donje strane, tako da se dobije manja pravougaona kora.
4.Dobijenu koru odmah razviti u što tanju koru i još jednom premazati. Ponovo je preklopiti na isti način. Nakon toga, ponovo je razviti u što tanju koru odmah. Još jednom premazati. Preklopiti ponovo prvo sa gornje, a zatim sa donje strane. Ostaviti da odstoji 15 minuta.
5.Odstojalo testo razviti na debljinu prsta. Izrezati sa sve četiri strane kako bi se testo " otvorilo".
6.Pogačice se mogu oblikovati na dva načina- klasičnim rezanjem na kvadrate željenih veličina, a mogu se i rezati manje trakice, pa onda svaka motati u spiralu.
7.Ostaviti da nadođu 10- ak minuta dok se rerna zagreje. Zatim svaku pogačicu premazati žumancetom umućenim sa kašikom mleka.
8.Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 210 stepeni oko 20- ak minuta. prohladiti, pa premazati medom i posuti seckanim orasima.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Ove pogačice se tradicionalno mese za Srpsku Novu godinu i njime treba otpočeti zajedničke porodične obroke.