Dunje ili Gunje na ulici pored autobuske stanice, niko ih ne bere počele da otpadaju, nikome ne pripadaju samo putniku namerniku. Putnik namernik? Putnik koji slučajno, u prolazu svrati kod nekoga.Tako se po srpskoj tradiciji: ’gost poziva’, ’gost se prima’, ’gost se dočekuje’ i ’gost se ispraća’.To znači da su Sloveni svojim gostoprimstvom ukazivali počast bogu koga je putnik namernik simbolizovao. Nekada davno, toliko davno da je i za naše askurđele bilo davno, gost se smatrao svetinjom. Pred njega se iznosilo vino iz najbolje berbe, najbolje jelo….Tako je nekada bila. Ja lepo uzmem kesu i naberem meni desetak dunja, pokupim i one otpale koje su bile zdrave. Kažu postoji Dunja i Dunjac, kakva je razlika? Već sam pekla Dunje u testu i bile su savršene, sada sam odlučila da napravim ovaj Puž sa dunjama. Potrebno je: Za testo: 500g brašna, malo soli, 1 kašika šećera, 20 g kvasca, 1 jaje, 200 ml mlakog mleka i 100 ml ulja. Za premazivanje: Oko 10 kašika pekmeza po ukusu.Ja sam koristila slatko od jagoda.Jgode i dunje su izvrsan spoj. Još je potrebno oko 5 dunja da ih utisnete u testo. Priprema: Testo U mlako mleko dodati kvasac i šećer, promešati. Brašno pomešati sa solju, dodati ulje, i kvasac, pa zamesiti testo. Prekriti i ostaviti na toplom da naraste. Nadošlo testo rastanjiti oklagijom i premašite pekmezom. Umotajte u rolat, rolat rasecite po sredini . Tepsuju okruglu, podmažite i pospite brašnom, testo motajte u oblik puža. Utisnite dunje u testo. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C minuta dok testo i dunje lepo ne porumene.Prohlađeno testo ko voli može posuti šećerom u prahu. Dunje i ako ostanu i malo tvrde i dalje su preukusne kada se jedu.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.