Potrebno je: 200 ml mleka, 20 g kvasca, 1 kašičica šećera, 1 jaje, 50 g kisele pavlake, pola kašičice soli i 450 g brašna ja sam koristila pšenično belo ” Vodenica kod deda Mije” Za fil: 250g pekmeza od šljiva, ( danas sam probala Topoloveni Plum “Magium). Divan je, pakovan u teglicu od 230 g. Priprema: U toplo mleko stavite izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe. Nakon tog vremena dodajte jaje, kiselu pavlaku, so i brašnom zamesite testo. Ostavite 30 minuta da testo nadođe Nadošlo testo izručite na brašnom posutu radnu površinu a onda ga oklagijom razvucite u pravougaonik, oko 0,5 cm debljine. Premažite testo pekmezom od šljiva i uvijte po široj strani. Nožem po sredini isecite testo, a onda ga uvijte u obliku puža. Prebacite u podmazan pekač i ostavite 30 minuta da naraste. Pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni. Pečeno pospite šećerom u prahu. Čaroban starinski kolač, za sva čula i za najveće sladokusce.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.