Pužići sa makom Potrebno je: Za testo: 500g brašna malo soli 1 kašika šećera 20 g kvasca 2 jaja 200 ml mlakog mleka 100 ml ulja Za fil: 250g mlevenog maka 7 kašika šećera 2 vanil-šećera 150 ml vrelog mleka Priprema: Testo U mlako mleko dodati kvasac, šećer malo brašna i promešati. Brašno pomešati sa solju, dodati ulje, i kvasac, pa zamesiti testo. Prekriti i ostaviti na toplom da naraste. Fil Pomešati mak, šećer, vanil-šećer pa preliti vrelim mlekom i dobro izmešati sastojke. Nadošlo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela. Jednu jufku rastanjiti oklagijom u četvrtasti oblik, na debljinu oko 2 mm. Polovinu površine premazati makom i preklopiti drugom polovinom i blago pritisnuti površinu da se testo i fil što bolje sastave. Pripremljeno testo iseći na tračice širine 2 cm i spiralno uviti sa oba kraja. Svaku od dobijenih spirala umotati u oblik puža. Isti postupak ponoviti i sa drugom jufkom. Dobijene pužiće slagati u pleh obložen papirom za pečenje, peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta odnosno dok lepo ne porumene. Pečeno prohlađeno pecivo posuti šećerom u prahu. Savršeni su ko ih ne bi voleo, nestanu za čas…..

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.