Rol kiflice sa viršlama
Sastojci
- Za testo:500 g brašna
- 20 g Alfa kvasca
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
- 250 ml voda
- 100 ml ulje
- 1 jaje
- Za nadev:7 viršli
- Za premazivanje i posipanje:1 jaje
- po potrebi susam
- Za premazivanje pečenih rol kiflica:po potrebi ulje
Opis

- U 100 ml mlake vode rastvoriti Alfa kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti ds odstoji 5 minuta.U dublju posudu usuti brašno,dodati 150 ml mlake vode,ulje,so,nadošli kvasac,jaje i zamesiti testo koje treba da bude lagano i lepljivo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 2 dela formirajući jufke.
- Oklagijom razviti u oblik pravougaonika i iseći na trake.
- Viršle iseći na pola(nije potrebno da ih kuvate). Na svaku traku testa staviti viršlu i rolati tako da bude spiralno oko viršle.
- Poređati u pleh obložen pek-papirom.Premazati umućenim jajetom i posuti susamom.Tada uključiti rernu i zagrejati je na 250 stepeni.Smanjiti na 180 stepeni,staviti pleh sa pripremljenim rol kiflicama i peći 30 minuta.
- Gotove rol kiflice izvaditi iz rerne,premazati ih uljem i ostaviti da se prohlade.
- Rol kiflice servirati i poslužiti.
Bonus saveti
Utrošila sam 7 viršli i jedan deo testa.Tako sam dobila 14 rol kiflica.Drugi deo testa stavila sam u najlon kesu,dobro zavezala i odložila u zamrzivač.Iskoristiću drugom prilikom.Pecivo koje ćete Vi i Vaši ukućani zavoleti.Ptavi prolećni recept koji mi je omiljeni iz razloga što drugari iz razreda u koji ide moje dete,vole kada spremim slana,a i slatka peciva i svi zajedno uživaju u prolećnim sunčanim danima uz peciva iz moje kuhinje.Ništa mi nije teško kada su u pitanju mališani.Jer-deca su naše najveće blago.
Komentari