Za testo: | |
1 kocka kvasca | |
1 kg brašna | |
3 kašike šećera | |
0,5 l mleka | |
1 jaje | |
1 dl ulja | |
Za fil: | |
100 g suvog grožđa | |
200 g mlevenih oraha | |
50 ml ruma | |
Za preliv: | |
0,5 l mleka | |
3 kašike šećera | |
1 kesice vanilin šećera |
1. | Kvasac razmutiti sa malo mleka i kašikom šećera i ostaviti da odstoji 10-ak minuta. U posudu staviti brašno, dodati pripremljen kvasac, jaje, šećer, ulje, postepeno dodavati mleko i zamesiti testo. Pokriti testo pamučnom krpom i ostaviti da naraste oko pola sata. |
2. | Premesiti testo i podeliti ga na dve jufke. Svaku jufku razvući oklagijom kao na slici. |
3. | Suvo grožđe preliti rumom i ostaviti kratko da odstoji. Razvučeno testo namazati uljem, posuti mlevenim orasima i suvim grožđem. |
4. | Testo uviti u rolate. |
5. | Rolate seći na režnjeve debljine 1-2 cm i ređati u podmazan pleh. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20 minuta. |
6. | Dok se ružice peku pripremiti preliv. U mleko dodati šećer i vanilin šećer i staviti da prokuva. Kad prokuva skinuti sa vatre. Pečene ružice preliti, ostaviti da upiju preliv pa poslužiti. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |