Potrebno je: | |
500 g mlevenog sala | |
20 g svežeg kvasca | |
200 ml mleka | |
3 kašike šećera kristala | |
1 prstohvat soli | |
200 ml belog vina | |
4 jajeta | |
180 ml kisele pavlake | |
1 kg brašna | |
1 jaje za premazivanje | |
1 tegla pekmez od šljiva | |
100 g praha šecera | |
1. | Staviti kvasac i kašičicu šećera u 50 ml toplog mleka da nadođe. U posudu za mešenje staviti brašno, ostatak mleka, pavlaku, belo vino, šećer, so i jaja. Umesiti testo. Ostaviti 30 minuta na toplom mestu da naraste. |
2. | Kad testo naraste razviti ga što je tanje moguće i premazati mlevenim salom. |
3. | Preklopiti testo i ostaviti da odmori 10 minuta. Zatim ga opet razviti i još jednom preklopiti i opet ostaviti 10 minuta. |
4. | Tako treba da se razvija i preklapa tri puta, po deset minuta. |
5. | Na kraju kada se testo razvije seku se kvadratići ili se prave kiflice (po želji) na svaki staviti kašičicu pekmeza i preklopiti. |
6. | Poređati u pleh, premazati jajetom i staviti da se peče. |
7. | Ostaviti da se ohladi pa uvaljati u prah šećer. |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |