Za testo: 250 ml mleko 180 g kiselog mleka 3 jajeta 100 ml ulje 1 kašičica šećera 40 g Alfa kvasca 1/2 kašičice praška za pecivo 2 kašičice soli 900 g brašna Za premazivanje: 150 g margarina Za premazivanje i posipanje: 2 kašike mleka 1 kašičica ulje 1 žumance po potrebi susam Zagrejati mleko,pa u njemu rastvoriti Alfa kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta. U odgovarajućoj posudi razmutiti jaja ručnom žicom za mućenje,umešati kiselo mleko,ulje,nadošli kvasac i uzmešati.Dodati vrlo malo brašna,prašak za pecivo,posoliti i izmešati,pa uz postepeno dodavanje brašna,zamesiti mekše testo. Radnu površinu posuti brašnom,izručiti testo i mesiti još malo. Podeliti na tri dela. Jedan deo testa podeliti na osam delova i svaki deo premesiti formirajući jufkice. Na radnu površinu sipati malo ulja,staviti jufkicu i razviti oklagijom na veličinu tanjira. Premazati je omekšalim margarinom. Zatim,rastanjiti drugu jufkicu i staviti preko premazane jufkice.Tako naizmenično ređati i premazivati sedam jufkica. Preklopiti osmom jufkicom,ali se ona ne premazuje margarinom. Razviti oklagijom u veliki krug. Iseći na 16 troglova. Urolati i poređati u pleh obložen pek-papurom. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje dva sata. Postupak ponoviti i sa preostala dva dela testa(tako dobijate 48 kiflica). Uklučiti rernu i zagrejati je na 250 stepeni. Viljuškom razmutiti žumance,dodati ulje,mleko i izmešati viljuškom,pa premazati svaku kiflicu. Posuti ih susamom i peći na 200 stepeni 20 minuta(po potrebi smanjiti temperaturu kako kiflice ne bi gorele). Gotove kiflice izvaditi iz rerne,prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade. Kiflice servirati i pislužiti. Savet:Ukoliko Vam nije potrebna tolika količina kiflica,preostala dva dela testa stavite u najlon kesu,dobro zavežite i odložite u zamrzivač,pa iskoristite nekom drugom prilikom.Mada,kada je u pitanju slavska trpeza dobro je da ih imate dosta,pošto su veoma ukusne i mekane i nestaće začas.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.