Ovo je moje najomiljenije novogodišnje pecivo jer,dok čekamo da sat otkuca ponoć,služimo se ovim ukusnim štrudlicama i ostalim đakonijama koje pripremim sa puno ljubavi.Volim praznike i radujem se druženju sa rodbinom i prijateljima.
100 g margarina | |
100 ml ulja | |
500 g brašna | |
1 jaje | |
po ukusu so | |
25 g svežeg Alfa kvasca | |
100 ml mleko | |
1 kašičica šećera | |
200 g sitnog sira | |
1 žumance | |
1 dl jogurta | |
po ukusu so | |
1 belance | |
po potrebi susam | |
1. | U mlakoj vodi rastvoriti alfa kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. |
2. | U dublju posudu usuti brašno,dodati omekšali margarin,nadošli kvasac,ulje,so,jaje,mlako mleko i zamesiti mekše testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostavoti da odstoji sat vremena. |
3. | Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na dva dela. |
4. | Oba dela razviti oklagijom što tanje. |
5. | Za nadev sjediniti sir,jaje,jogurt,ulje i posoliti po ukusu. |
6. | Razvučeno testo prrmazati polovinom nadeva od sira,pa urolati.Isto ponoviti i sa drugom polovinom testa i nadeva. |
7. | Premazati ih umućenim belancetom i posuti susamom. |
8. | Iseći na manje štrudlice i poređati u pleh obložen pek-papirom. |
9. | Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35 minuta. |
10. | Gotove štrudlice izvaditi iz rerne,prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade. |
11. | Štrudlice servirati i poslužiti. |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |